Божићни пост

Божићни пост је последњи вишедневни пост у години

Пише: Драженка Трбовић Почиње 15. новембра (28. по новом) и траје до 24. децембра (6. јануара), траје четрдесет дана и због тога се у Црквеном уставу назива Четрдесетницом, као и Великим постом.

Због чега је установљен Божићни пост

Божићни пост је зимски пост, и служи нам за освећење последњег дела године тајанственим обновљењем духовног сједињења са Богом и припремом за празновање Христовог Рођења. Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег Који се јавио свету, и да би Му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.

Како се хранити у току Божићног поста

Храна, од које се треба уздржавати у време поста је следећа: месо, сир, бутер, млеко, јаја, а понекад и риба.

Постећи телесно, истовремено је потребно да постимо и духовно. Телесни пост без духовног не доприноси ништа за спасење душе, већ насупрот томе може да буде и духовно штетан, јер човек уздржавајући се од хране, испуњава се свешћу о сопственом преимућству због тога што пости. Истински пост је повезан са молитвом, покајањем, уздржањем од супружничког живота, са избегавањем забава и гледања телевизора. Пост није циљ, већ средство – средство за смиривање свог тела и очишћење од грехова. Без молитве и покајања пост је само обична дијета.  

Придружите нам се у акцији „Метар живописа за Храм Светог Георгија у Темерину – Старом Ђурђеву“ и постаните приложник, ктитор или задужбинар. Прилог за живопис можете доставити лично у Храму или на жр: 355-1046324-76. Информисати се можете и путем телефона: 021/845-530 или 064/800-24-90.

 

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Божићни пост"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод