Božićni post

Božićni post je poslednji višednevni post u godini

Piše: Draženka Trbović Počinje 15. novembra (28. po novom) i traje do 24. decembra (6. januara), traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Velikim postom.

Zbog čega je ustanovljen Božićni post

Božićni post je zimski post, i služi nam za osvećenje poslednjeg dela godine tajanstvenim obnovljenjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog Rođenja. Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

Kako se hraniti u toku Božićnog posta

Hrana, od koje se treba uzdržavati u vreme posta je sledeća: meso, sir, buter, mleko, jaja, a ponekad i riba.

Posteći telesno, istovremeno je potrebno da postimo i duhovno. Telesni post bez duhovnog ne doprinosi ništa za spasenje duše, već nasuprot tome može da bude i duhovno štetan, jer čovek uzdržavajući se od hrane, ispunjava se svešću o sopstvenom preimućstvu zbog toga što posti. Istinski post je povezan sa molitvom, pokajanjem, uzdržanjem od supružničkog života, sa izbegavanjem zabava i gledanja televizora. Post nije cilj, već sredstvo – sredstvo za smirivanje svog tela i očišćenje od grehova. Bez molitve i pokajanja post je samo obična dijeta.  

Pridružite nam se u akciji „Metar živopisa za Hram Svetog Georgija u Temerinu – Starom Đurđevu“ i postanite priložnik, ktitor ili zadužbinar. Prilog za živopis možete dostaviti lično u Hramu ili na žr: 355-1046324-76. Informisati se možete i putem telefona: 021/845-530 ili 064/800-24-90.