Danas je Sveti Stefan

Česta slava kod srpskog naroda

U crkvenim spisima Sveti Stefan je poznat i kao Prvomučenik Stevan, jer je prvi koji je stradao za veru hrišćansku.Sveti Stefan je je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla. Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Snagom svoje vere činio je mnoga čudesa.

Prvi je stradao za veru hrišćansku, i tako je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti. Njegovo telo tajno je uzeo i sahranio jevrejski knez i potajni hrišćanin Gamalil.

Puno je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Možda je najvažniji iznošenje božićne slame iz kuće. Slama se ne baca, već, zbog roda i napredovanja, stavlja se u rašlje voćnog drveća ili pčelinjak. Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno i slamu, a doneo razne bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Danas je Sveti Stefan"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод