Danas je Sveti Stefan

Česta slava kod srpskog naroda

U crkvenim spisima Sveti Stefan je poznat i kao Prvomučenik Stevan, jer je prvi koji je stradao za veru hrišćansku.Sveti Stefan je je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla. Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Snagom svoje vere činio je mnoga čudesa.

Prvi je stradao za veru hrišćansku, i tako je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti. Njegovo telo tajno je uzeo i sahranio jevrejski knez i potajni hrišćanin Gamalil.

Puno je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Možda je najvažniji iznošenje božićne slame iz kuće. Slama se ne baca, već, zbog roda i napredovanja, stavlja se u rašlje voćnog drveća ili pčelinjak. Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno i slamu, a doneo razne bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.