Држава пушта 260 тона шећера из резерви по новој цени

Влада ће сутра из робних резерви пустити 260 тона шећера, а цена шећера на килограм и на велико биће изједначена.
Ових дана у већини продавница шећера у паковању од килограм скоро да је немогуће наћи, а и тамо где се појави брзо нестане јер се купује у великим количинама. Разлог за то су накупци и ограничена цена од стране Владе од 83 до 90 динара, пише Блиц.

Ситуација је боља за већа паковања јер за њих не важи Уредба о ограничењу цена, али је гора за новчаник грађана јер их у том случају шећер по килограму дође од 140 па чак до 190 динара.

Истовремено, оваквој ситуацији “кумују” и индустрија и посластичари, који уместо џакова, које су до сада куповали, због знатно виших цена, сада набављау значајно јефтинија паковања од килограм. Све то неке трговце је натерало да ограниче продају паковања од килограм.

Држава ће замрзнути цену комплетног шећера

Држава ће замрзнути цену комплетног шећера и до четвртка интервенисати на тржишту, рекао је председник Александар Вучић. Рафови са шећером ових дана су празни, иако редовно стиже у продавнице. Паковања од килограм, чија је цена замрзнута Уредбом, разграбе се одмах, јер јефтинији шећер покупују они који га користе у производњи.

Цена кристал шећера у паковањима од једног килограма ограничена је Уредбом Владе о замрзавању цена неких основних животних намирница, па уколико се и нађе у продавницама најчешће кошта између 80 и 90 динара.

Већих паковања има, али она по килограму коштају знатно више, неки пут скоро дупло јер њихове цене нису ограничене уредбом. Шећера нема ни за кафу, а камоли за џем – због чије је сезоне кувања, кажу трговци, повећана тражња.

Подсећају и да немају право да купцима ограниче количине.

“Од данас ћемо заштити цену за комплетан шећер, интервенисаћемо са додатним количинама шећера, јер њега има. Разговарали смо са представницима обе шећеране и 20 трговинских ланаца и верујем да ће то све бити у реду. До четвртка ћемо интервенисати са 260 тона и решавамо проблем”, поручује председник Вучић.

Привремене несташице шећера до краја недеље више не би требало да буде.

Зато је шећер јуче била једна од важнијих тема у Немањиној 11 и одлука је да се сутра из робних резерви пусти 260 тона шећера као и да се цена шећера на килограм и на велико изједначи.

– То ће практично онемогућити садашњи сценарио да шећер у џаковима кошта и до 190 динара по килограму, а да шећера у паковању по килограму, чија је цена ограничена на 90 динара, нема на рафовима због накупаца – каже наш саговорник из Немањине 11.

Председник Србије Александар Вучић говорио је јуче о ситуацији са шећером у Србији и рекао да са овом намирницом има проблема са трговинама.

– Ми смо заштитили цену шећера од килограм. Онда дођу власници дестилерија, пчелари који купе на по килограм јер је тако јефтиније, што би куповали џак од 50 кила када је цена виша. Ми шећера имамо и све ће бити у реду. Сада ћемо заштити цену за комплетан шећер и интервенисати са додатном количином шећера и све ће бити у реду. У условима друштвених мрежа и жеља да вам неко покаже како нечега нема, морате у ходу да решавате проблем. Са храном немамо проблема – навео је Вучић јуче.

извор: КУРИР/БЛИЦ