Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima za lakše pokretanje biznisa

Stimulisati preduzetništvo

Početnike u poslovanju neophodno je osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini kako bismo podstakli mlade i nezaposlene da biznis vode u legalnim tokovima, smanjili nezaposlenost i sivu ekonomiju i stimulisali preduzetništvo u Srbiji, ocena je Analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje. Analiza nudi model izuzeća od plaćanja poreza na dobit i poreza i doprinosa na zarade odnosno paušalnog poreza u trajanju od godinu dana za preduzetničke radnje i mikro firme. Namenjen je mladima koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i licima koja su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Zdravstveno osiguranje za njih i njihove radnike bilo bi pokriveno iz budžeta dok bi mogli sami da uplaćuju doprinose za penziono i nezaposlenost.

Osam puta manje novca nego što se sada izdvaja

– Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške. Podsticaje za početnike vidimo kao jednu od tri prioritetne mere Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije – izjavio je Goran Pitić, predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, na današnjem predstavljanju Analize. Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.

Stopa nezaposlenosti kod mladih premašuje 30%

Kroz podsticaje početnicima se olakšava početak poslovanja jer je teško očekivati da počnu da plaćaju značajne obaveze iako u početnoj fazi nemaju prihode. NALED poseban akcenat stavlja na stimulisanje mladih kod kojih stopa nezaposlenosti premašuje 30% i skoro tri puta je veća od opšte (13%). Uz to, svega 7,8% mladih ima status poslodavca ili rade u porodičnim firmama. Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju kreirana je kao osnova za uvođenje podsticaja i pokazuje da bi procenjeni troškovi za državni budžet iznosili između 1,4 i 1,9 milijardi dinara. Da bi poresko oslobođenje bilo najbolji vid podrške ocenjeno je i na osnovu podataka da čak 62% privrednika u Srbiji ističe porez i doprinose na zarade kao najveće opterećenje poslovanja, ali i na osnovu međunarodnih iskustava jer sličan model primenjuju zemlje poput Indije, Kine, Irske i Singapura i beleže povećanje broja start-up firmi i investicija.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima za lakše pokretanje biznisa"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод