Ружа – краљица цвећа

Од лепих праве лепше – Руже за башту које плене бојом и мирисом   Годишње ураде 15-20.000 укрштања

Верујемо да нисте знали да на територији општине Темерин постоји јединствена фирма која се бави необичним послом. Али, иако необичан, сигурно је један од лепших на свету. ,,Pheno Geno Roses“ је холандска фирма, једина у Србији, која се бави оплемењивањем ружа односно стварањем нових врста ружа.

Бавимо се стварањем лепших од лепих ружа. То је дуготрајан процес који се ради у етапама и који траје од 6 до 8 година. У Темерину се ради прва, почетна фаза. Имамо три пластеника  од по 1.500 квадрата у којима се раде укрштања. Бирају се одговарајући родитељски парови који се укрштају и од њих се скупљају семена, сеју се у гајбице и чека се да никну сејанци, затим се они калеме и саде на њиви, а онда се још чека пар година да се они покажу у различитим климатским условима. Годишње се уради 15-20.000 укрштања – објашњава нам директорка фирме Биљана Божанић Тањга.

Фирма постоји од 2004. године и тада су се бавили уговореном производњом и откупом ружа, а од 2009. године баве се оплемењивањем.

У Србији се произведе од 6 до 8 милиона садница ружа и све се извезе. Србија је била међу првих осам земаља које извозе саднице ружа. Ми се такође бавимо извозом, нисмо малопродаја. Можемо се похвалити да се наше темеринске руже извозе у тридесетак различитих земаља света- хвали нам се Тањга.

Руже које се овде оплемењују су баштенске, а оне саме намењене су оплемењивању животног простора бојом и мирисом.

Руже које оплемењујемо су баштенске руже, јер производња цвећа за цвећаре захтева другачије услове. Ове руже много више миришу и самим тим продужен им је век трајања у вази. Имамо све типове баштенских ружа- од малих, мини ружица до пењачица. Тестиране су и прилагођене нашим климатским условима и ту су се добро показале.

А да им заиста прија наше тле показао је број нових врста ружа.

Имамо скоро 60.000 различитих врста сејанаца. Овде у Темерину су пластеници, имамо хладњаче у Остојићеву крај Сенте и разна тест поља широм Србије- каже нам директорка.

Да је ружа краљица цвећа уверили смо се и сами посетом овој фирми. Ружа је одувек симбол многих ствари- лепоте, раскоши, елеганције, али и смрти.

Ружа превазилази вредност саме биљке. Она је била непресушна инспирација у поезији, сликарству, књижевности, неки ратови су чак названи по њој. Ми у ,,Pheno Geno Rosesu“ када дајемо имена нашим колекцијама ружа, трудимо се да дајемо имена која имају везе са српском историјом и Србијом. Тако су настале колекција Фреска са именима Константина, Антика и Византина или колекција Фрајла са именима Наталија, Драга, Јелена, Милева, Исидора. Свака колекција има неку своју причу – појашњава Тањга.

И свака ружа је различита.

Кад су гени у питању, ружа је комплексна биљка. Човек има око 20.000 гена, а ружа има 36.400 гена. Сваки фенотип одн. спољашњи изглед је различит. На тржишту има око 40.000 различитих сорти ружа. И различитих су боја. Постоји 9 основних боја и свака има 45 нијанси. Тип цвета се разликује од простог броја латица па навише, на пример од 5 па до 100 латица- каже за ,,Наше новине“ директорка.

А да се ружа користи у кулинарству и то смо сазнали овде.

Имамо колекцију јестивих ружа која је настала као плод петогодишњег испитивања око 300 различитих сорти ружа. Од тог броја дошло се до шест – седам јестивих сорти које могу да се користе у кулинарству. Крстили смо их именима светски познатих кувара као што су Жорди Рока и Кристијан Ле Сквер.  Направили смо чак и кувар са јелима која могу да се спремају са нашим ружама. Ту производњу не радимо овде у Темерину, већ код коопераната.  

,,Pheno Geno Roses“ je друштвено одговорна фирма која се труди да користи што мање хемије а да се више окрене подржавању природе. У томе им свакако помажу и пчеле.

Колекција Мела направљена је са циљем да привлачи пчеле. Има мањи број латица, руже су интензивнијих боја. А ,,melа“ на латинском значи мед- појашњава Тањга.

Екипа ,,Наших новина“ уживала је на овом необичном месту и окружена комбинацијом боја и мириса. Вратићемо се поново у потрази за неким новим ружиним причама.

ОТПОРНЕ НА БОЛЕСТИ

Један од критеријума за селекцију нових ружа је и отпорност на различите болести које најчешће нападају руже, као што су ваши, пегавост и пепелница. Наше све сорте су отпорне и могу да се гаје уз минимално коришћење органских препарата- каже нам Биљана Тањга.

И СТУДЕНТИ НА ПРАКСИ

Долазе нам студенти Пољопривредног факултета у Новом Саду на праксу, јер овде могу нешто конкретно да науче. Такође, овде се могу организовати и неке мање туристичке туре како би се људи упознали са нашим послом и видели ово царство ружа, али пре тога морају да нам се најаве- каже директорка.

К. Н. Н.