Sezona krpelja

Sve više zaraženih

     Pazite se krpelja, savetuju stručnjaci naročito one koji će predstojeće praznike provesti u prirodi. Ove godine ih ima svuda, mnogi koji imaju ljubimce znaju da su krpelji, ovog proleća nezaustavljivi. Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka. Istovremeno, oni su prenosioci zaraznih bolesti, međi kojima je i lajmska bolest. Ukoliko su zaraženi, infekciju mogu da prenesu na čoveka i to u roku od 24 sata. Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi i da svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije. Prema podacima iz istraživanja i praćenja zaraženosti krpelja u Srbiji, procenat zaraženih u poslednjih nekoliko godina je oko 30 odsto.

Simptomi zaraženosti krpeljom kod ljubimaca

Krpelji prenose mnoge zarazne bolesti na životinje poput piroplazmoze, erlihioze i borelioze. Babezioza (piroplazmoza) najteža je i najčešća na našim prostorima. Napada i razara eritrocite i može biti fatalna po vašeg ljubimca. Prvi su simptomi gubitak apetita, malaksalost, povišena temperatura, ubrzano disanje, tamni urin, a kasnije anemija i žutica. Simptomi se vide ubrzo nakon uboda krpelja, iako inkubacija može trajati i do tri nedelje, važno je što pre potražiti pomoć od veterinara.

Ništa ne pruža sigurnu zaštitu

Pse je moguće vakcinisati protiv babezioze, čime se mogućnost oboljenja smanjuje, ali se ne uklanja u potpunosti, pa se uz vakcinisanje preporučuje da životinju zaštititi nekim od  zaštitnih sredstava koja se nude na tržištu, a koja štite protiv krpelja. To mogu biti ampulice (Frontline, Advantix, Fypryst), sprejevi (Frontline) ili zaštitne ogrlice (Kiltix, Scalibor). Ni jedno od spomenutih sredstava ne pruža 100 postotnu zaštitu, zato posle boravka u prirodi uvek treba pregledati ljubimca.

Kako ukloniti krpelja?

Krpelji se uklanjaju pincetom ili posebnom hvataljkom rotirajući ga u smeru suprotnom od kazaljke na satu.Važno je znati da se krpelji ne smeju premazivati uljima i alkoholom kako ne bi došlo do njegovog grčenja i povraćaja sadržaja u rupu koju je napravio u tkivu Ako pri vađenju

I mačke treba zaštititi

Za mačke su registrirana sredstva protiv krpelja i buva: frontline (ampulice, spray) i fypryst ampulice. Djelovanje se sastoji u ubijanju krpelja pre nego što ispuste u telo ljubimca uzročnike zaraznih bolesti.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Sezona krpelja"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод