Sezona krpelja

Sve više zaraženih

     Pazite se krpelja, savetuju stručnjaci naročito one koji će predstojeće praznike provesti u prirodi. Ove godine ih ima svuda, mnogi koji imaju ljubimce znaju da su krpelji, ovog proleća nezaustavljivi. Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka. Istovremeno, oni su prenosioci zaraznih bolesti, međi kojima je i lajmska bolest. Ukoliko su zaraženi, infekciju mogu da prenesu na čoveka i to u roku od 24 sata. Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi i da svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije. Prema podacima iz istraživanja i praćenja zaraženosti krpelja u Srbiji, procenat zaraženih u poslednjih nekoliko godina je oko 30 odsto.

Simptomi zaraženosti krpeljom kod ljubimaca

Krpelji prenose mnoge zarazne bolesti na životinje poput piroplazmoze, erlihioze i borelioze. Babezioza (piroplazmoza) najteža je i najčešća na našim prostorima. Napada i razara eritrocite i može biti fatalna po vašeg ljubimca. Prvi su simptomi gubitak apetita, malaksalost, povišena temperatura, ubrzano disanje, tamni urin, a kasnije anemija i žutica. Simptomi se vide ubrzo nakon uboda krpelja, iako inkubacija može trajati i do tri nedelje, važno je što pre potražiti pomoć od veterinara.

Ništa ne pruža sigurnu zaštitu

Pse je moguće vakcinisati protiv babezioze, čime se mogućnost oboljenja smanjuje, ali se ne uklanja u potpunosti, pa se uz vakcinisanje preporučuje da životinju zaštititi nekim od  zaštitnih sredstava koja se nude na tržištu, a koja štite protiv krpelja.To mogu biti ampulice (Frontline, Advantix, Fypryst), sprejevi (Frontline) ili zaštitne ogrlice (Kiltix, Scalibor). Ni jedno od spomenutih sredstava ne pruža 100 postotnu zaštitu, zato posle boravka u prirodi uvek treba pregledati ljubimca.

Kako ukloniti krpelja?

Krpelji se uklanjaju pincetom ili posebnom hvataljkom rotirajući ga u smeru suprotnom od kazaljke na satu.Važno je znati da se krpelji ne smeju premazivati uljima i alkoholom kako ne bi došlo do njegovog grčenja i povraćaja sadržaja u rupu koju je napravio u tkivu Ako pri vađenju

I mačke treba zaštititi

Za mačke su registrirana sredstva protiv krpelja i buva: frontline (ampulice, spray) i fypryst ampulice. Djelovanje se sastoji u ubijanju krpelja pre nego što ispuste u telo ljubimca uzročnike zaraznih bolesti.