СПОМЕНАР… Марк Твен, отац америчке књижевности

Обележава се годишњица рођења чувеног америчког писца, хумористе, издавача и предузетника Семјуела Лангохра Клеменса, познатијег као Марк Твен. Рођен је 30. новембра 1835. године  у месту Флорида ( Мисури), као шесто од седморо деце Џејн и Џона Маршала Клеменса. Када се породица преселила у Ханибал , на обали реке Мисисипи, ту је мали Марк провео најлепше дане свог детињства. Упознао је људе разних боја (црнце, белце и полуиндијанце), необичних по много чему. Ропство је било легално, па су људи и догађаји дубоко утицали на њега и постаће грађа за његова дела.

У једанаестој години остаје без оца и  прерано упознаje  тежину живота.Напустио је школу и запослио се као шегрт у штампарији. Тај посао му је донео могућност да пуно чита и на тај начин је употпуњавао прекинуто школовање. Био је и лађар на реци Мисисипи. То је највећа река у Северној Америци, пуна плићака па је лађар морао пазити да се лађа негде не насуче. Бродари су често користили термин „Марк Твен“ што значи „запиши два“, када су помоћу оловног тега проверавали дубину воде, и тек када лађар викне „Марк Твен“, брод је могао да крене даље. Као успомену на дане проведене на броду, Клеменс је себи дао то име, под којим ће објављивати сва своја дела и тако стећи свестку славу.

Када је у Америци избио Грађански рат 1861. године, Марк је учествовао у њему за ослобођење црнаца из ропства. Након тога је био ловац на злато и сребро у рудницима Неваде, надајући се да ће се обогатити. Касније одлази у Калифорнију где је радио као дописник једног листа. Овај посао му је омогућио да путује у Европу и Блиски Исток и да се посвети писању.

Био је племенит човек, увек на страни људске доброте, радости , лепоте коју само живот и природа могу да дају. Мрзео је неправду, извештаченост и неприродност. Издржавао је једног црнца и плаћао му школовање на универзитету на Јејлу, тврдећи да је то његов допринос „оној надокнади коју сваки белац дугује црнцу“. Волео је науку и научна истраживања, па је у том кругу био блиски пријатељ Николи Тесли, проводећи много времена у његовој лабораторији. И сам је патентирао самолепљиви албум (споменар), где је осушени лепак на страницама било потребно наквасити пре употребе. Његова најпознатија књижевна дела су : „Доживљаји Тома Сојера“, „Доживљаји Хаклбери Фина“. „Краљевић и просјак“ и „Јенки на двору краља Артура“. Преминуо је 21. априла 1910. у Редингу.

С. Р.