Темерински чувари традиције, ношње, обичаја и игара

 У новембру одржан „Тини“ фестивал, музичко такмичење по којем су препознатљиви

Културно уметничко друштво „Сирмаи Карољ“ је друштво које годинама на овом простору представља културу мађарске заједнице, њену традицију и народне игре.

Основано је 1955. године, а тренутно броје око 150 чланова, од школског до најстаријег узраста. Циљ оснивања друштва био је да окупи младе људе који воле народну песму, игру, дружење, путовања. Према речима председника Културно-уметничког друштва „Сирмаи Карољ“ Флориана Варге, њихова најважнија делатност је упознавање најмлађих са играма, песмама и обичајима предака.

За грађане је важна мађарска култура, па се у оквиру тога бавимо фолклором, обичајима, имамо и позоришне глумце, изводимо и драмске представе. Међутим, најважнија делатност нашег Удружења је пружање могућности свим генерацијама, почев од најмлађих до најстаријих, да се упознају са народним играма и песмама наших предака, са њиховим обичајима и неговањем истих – прецизира Флориан.

 

Захваљујући ентузијазму својих чланова, њихових родитеља и пријатеља, друштво је врло брзо остварило значајне резултате у свом раду. У првим годинама свог рада чланови друштва одржали су велики број концерата, учествовали су на великом броју фестивала у земљи и иностранству. Сваким даном све више је расло интересовање за упознавањем мађарске музике, игара и ношњи из различитих крајева.

У Удружењу баве се подучавањем у певању, игрању народне музике. У последње време све више времена посвећују свирању на народним инструментима, а како каже председник КУД-а Флориан, манифестација по којој су најпрепознатљивији је фестивал певача забавне музике под називом „Тини“.

У КУД-у постоји вишедеценијска традиција извођења позоришних представа разних жанрова. У новије време кренули смо са такмичењем у проналаску певачких талената, које је касније израстао у најпознатији фестивал певача забавне музике на мађарском језику у Војводини – наводи Флориан.

Последњих тридесет година Културно уметничко друштво „Сирмаи Карољ“ из Темерина својим пријатељима и поштоваоцима приређује јединствен фестивал певача забавне музике под називом „Тини“. Овог пута омладинско певачко такмичење одржано је 27. новембра у Спортској хали у Темерину.

Певаче је пратио домаћи „Бакшиш“ бенд заједно са дувачком секцијом и два пратећа вокала.


ПОБЕДНИЦИ „ТИНИ“ ФЕСТИВАЛА

ТРОЧЛАНИ жири у чијем саставу су били др Агота Виткаи Кучера, професорка на Академији уметности у Новом Саду, Ервин Ереш, композитор и Арпад Серда, композитор и извођач, изабрао је 14 најбољих кандидата, седам у првој млађој категорији (од 7 до 12 година) и седам у другој омладинској категорији (од 18 до 28 година).

У млађој категорију прва три места освојиле су Едина Хармат из Мола, Лила Ереш из Новог Бечеја и Ноеми Ивковић из Сенте, док су победници у другој тј. омладинској категорији Криштоф Ковач из Торњоша, Емилија Гут из Банатског двора и Ото Тот из Михајлова, који је освојио и награду публике. У омладинској групи посебне награде однеле су Хенриета Ереш и Емилија Гут.


Такмичари овог фестивала припремали су се и вежбали дуго, а главна проба одржана је 21. новембра у позоришној сали Културног центра „Лукијан Мушицки“.

Кад је реч о овој манифестацији, Флоријан истиче да су у реализацији помогли како локална самоуправа, тако и покрајина и држава, али и Мађарско национално веће.

Највише нам је помогла Општина преко конкурса, а омогућила нам је и да користимо Спортску халу. Исто тако смо имали помоћ и од Министарства културе и информисања из Београда и Покрајиснког секретаријата за културу, као и од Мађарског националног већа – додаје Флориан.

Комплетан програм у Спортској хали пратило је нешто више од 350 људи, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Поред „Тини“ фестивала Флориан напомиње остала дешавања која организују и по којима је КУД познат.

Наше познате манифестације су поред Тини фестивала, и такмичење средњошколаца у музици и плесу, годишња приредба за фолклор, учествујемо у оквиру Илнданских свечаности сваке године, али и у другим манифестацијама. Имамо смотру хорова сваке друге године, манифестацију на којој се изводе војвођанске и мађарске народне песме, драмске секције. Поменуо бих и такмичење у фолклору за децу и средњошколце, више такмичења за наше цитраше… Имамо заиста много приредби, које се можда не дешавају сваке године, али их имамо – са задовољством каже председник Удружења.

Кореографије су богатије захваљујући разноврсним и аутентичним ношњама карактеристичним за мађарски народ, а поред ношњи имају и народне иструменте и многе друге реквизите за извођење.

Народне инструменте, ношње, реквизите набављамо преко различитих конкурса. Традиционало локлана самоуправа је увек подржавала Мађарско културно-уметничко друштво. За редовну делатност конкуришемо и добијамо средства из буџета Општине, са Тини фестивалом конкуришемо посебно. Увек добијемо средства, јер је реч о великој манифестацији – наставља Флориан. – Имамо и друге конкурсе преко покрајине, министарства, такође из Мађарске имамо неке конкурсе, тако да се сналазимо, радимо пуно.

Како наводи највећи проблем КУД-а је зграда, нарочито кровна конструкција, свлачионице и бина, које треба средити. О свему томе причали су са председником Скупштине општине Темерин, који им је рекао да ће Општина Темерин гледати да реши ове проблеме, закључује за „Наше новине“ Флориан Варга.

[supsystic-gallery id=’58’]

С. Косановић