Темерински чувари традиције, ношње, обичаја и игара

 У новембру одржан „Тини“ фестивал, музичко такмичење по којем су препознатљиви

Културно уметничко друштво „Сирмаи Карољ“ је друштво које годинама на овом простору представља културу мађарске заједнице, њену традицију и народне игре.

Основано је 1955. године, а тренутно броје око 150 чланова, од школског до најстаријег узраста. Циљ оснивања друштва био је да окупи младе људе који воле народну песму, игру, дружење, путовања. Према речима председника Културно-уметничког друштва „Сирмаи Карољ“ Флориана Варге, њихова најважнија делатност је упознавање најмлађих са играма, песмама и обичајима предака.

За грађане је важна мађарска култура, па се у оквиру тога бавимо фолклором, обичајима, имамо и позоришне глумце, изводимо и драмске представе. Међутим, најважнија делатност нашег Удружења је пружање могућности свим генерацијама, почев од најмлађих до најстаријих, да се упознају са народним играма и песмама наших предака, са њиховим обичајима и неговањем истих – прецизира Флориан.

 

Захваљујући ентузијазму својих чланова, њихових родитеља и пријатеља, друштво је врло брзо остварило значајне резултате у свом раду. У првим годинама свог рада чланови друштва одржали су велики број концерата, учествовали су на великом броју фестивала у земљи и иностранству. Сваким даном све више је расло интересовање за упознавањем мађарске музике, игара и ношњи из различитих крајева.

У Удружењу баве се подучавањем у певању, игрању народне музике. У последње време све више времена посвећују свирању на народним инструментима, а како каже председник КУД-а Флориан, манифестација по којој су најпрепознатљивији је фестивал певача забавне музике под називом „Тини“.

У КУД-у постоји вишедеценијска традиција извођења позоришних представа разних жанрова. У новије време кренули смо са такмичењем у проналаску певачких талената, које је касније израстао у најпознатији фестивал певача забавне музике на мађарском језику у Војводини – наводи Флориан.

Последњих тридесет година Културно уметничко друштво „Сирмаи Карољ“ из Темерина својим пријатељима и поштоваоцима приређује јединствен фестивал певача забавне музике под називом „Тини“. Овог пута омладинско певачко такмичење одржано је 27. новембра у Спортској хали у Темерину.

Певаче је пратио домаћи „Бакшиш“ бенд заједно са дувачком секцијом и два пратећа вокала.


ПОБЕДНИЦИ „ТИНИ“ ФЕСТИВАЛА

ТРОЧЛАНИ жири у чијем саставу су били др Агота Виткаи Кучера, професорка на Академији уметности у Новом Саду, Ервин Ереш, композитор и Арпад Серда, композитор и извођач, изабрао је 14 најбољих кандидата, седам у првој млађој категорији (од 7 до 12 година) и седам у другој омладинској категорији (од 18 до 28 година).

У млађој категорију прва три места освојиле су Едина Хармат из Мола, Лила Ереш из Новог Бечеја и Ноеми Ивковић из Сенте, док су победници у другој тј. омладинској категорији Криштоф Ковач из Торњоша, Емилија Гут из Банатског двора и Ото Тот из Михајлова, који је освојио и награду публике. У омладинској групи посебне награде однеле су Хенриета Ереш и Емилија Гут.


Такмичари овог фестивала припремали су се и вежбали дуго, а главна проба одржана је 21. новембра у позоришној сали Културног центра „Лукијан Мушицки“.

Кад је реч о овој манифестацији, Флоријан истиче да су у реализацији помогли како локална самоуправа, тако и покрајина и држава, али и Мађарско национално веће.

Највише нам је помогла Општина преко конкурса, а омогућила нам је и да користимо Спортску халу. Исто тако смо имали помоћ и од Министарства културе и информисања из Београда и Покрајиснког секретаријата за културу, као и од Мађарског националног већа – додаје Флориан.

Комплетан програм у Спортској хали пратило је нешто више од 350 људи, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Поред „Тини“ фестивала Флориан напомиње остала дешавања која организују и по којима је КУД познат.

Наше познате манифестације су поред Тини фестивала, и такмичење средњошколаца у музици и плесу, годишња приредба за фолклор, учествујемо у оквиру Илнданских свечаности сваке године, али и у другим манифестацијама. Имамо смотру хорова сваке друге године, манифестацију на којој се изводе војвођанске и мађарске народне песме, драмске секције. Поменуо бих и такмичење у фолклору за децу и средњошколце, више такмичења за наше цитраше… Имамо заиста много приредби, које се можда не дешавају сваке године, али их имамо – са задовољством каже председник Удружења.

Кореографије су богатије захваљујући разноврсним и аутентичним ношњама карактеристичним за мађарски народ, а поред ношњи имају и народне иструменте и многе друге реквизите за извођење.

Народне инструменте, ношње, реквизите набављамо преко различитих конкурса. Традиционало локлана самоуправа је увек подржавала Мађарско културно-уметничко друштво. За редовну делатност конкуришемо и добијамо средства из буџета Општине, са Тини фестивалом конкуришемо посебно. Увек добијемо средства, јер је реч о великој манифестацији – наставља Флориан. – Имамо и друге конкурсе преко покрајине, министарства, такође из Мађарске имамо неке конкурсе, тако да се сналазимо, радимо пуно.

Како наводи највећи проблем КУД-а је зграда, нарочито кровна конструкција, свлачионице и бина, које треба средити. О свему томе причали су са председником Скупштине општине Темерин, који им је рекао да ће Општина Темерин гледати да реши ове проблеме, закључује за „Наше новине“ Флориан Варга.

С. Косановић

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.