У уторак, 26.7. у Омладинском дому, добровољно давање крви

Да би се крв обезбедила свима којима је трансфузија неопходна за лечење, потребни су добровољни и редовни даваоци крви. Крв и продукти од крви су једини лек за различите пацијенте, па тако на пример за жене током трудноће и порођаја, за децу која пате од тешких облика анемије, за пацијенте који болују од леукемије, као и за жртве траума, хитних стања и саобраћајних несрећа. Свака хируршка интервенција изискује употребу крви и компонената крви.
Који су то разлози зашто би дали крв?

1. Зато што можеш.
Врло једноставно. Имаш између 18 и 65 година, здрав си и одморан. Ми волимо да кажемо да је давање крви ПРИВИЛЕГИЈА ЗДРАВИХ ЉУДИ. Искористи ту привилегију и БудиДавалацКрви.

2. Спашаваш и до 3 живота
Од јединице крви коју дајеш издвајају се 3 компоненте крви и то најчешће еризтоцити (црвена крвна зрнца), тромбоцити (крвне плочице) и крвна плазма. Тако да 3 ПАЦИЈЕНТА добијају ове компоненте и ти си вишеструко помогао.

3. Траје врло кратко.
Сам процес давања крви траје неких 10-15 минута са све прегледом и попуњавањем упитника. Не губиш много и у исто време МНОГО ДАЈЕШ!

4. Сазнаћеш своју крвну групу.
Многи људи не знају своју крвну групу или мисле да знају. Давањем крви добијаш књижицу и знаћеш тачно КОЈА СИ КРВНА ГРУПА.

Па ето, чињенице су ту и сада само остаје да се прошеташ до најближе установе за давање крви и да ДАШ КРВ.

У уторак 26.7. у Омладинском дому од 16 до 18 часова, грађани Темерина моћи ће да донирају крв.

извор: Војводина уживо