Počeo Vaskršnji post

Piše: Draženka Trbović

Овај пост се још зове Света Четрдесетница или Часни Пост.

Ове године Васкршњи пост је почео 27.фебруара (понедељак) и траје до 15. априла (Велика Субота).
Озбиљно схватити Велики пост значи, прије свега, да га посматрамо у основи – као духовни изазов, који тражи одговор, план, непрестани подвиг. Ово је, као што знамо, и био разлог да је Црква установила недеље припреме за Велики пост. То је време за одговор, за одлуку и план. Најбољи и најлакши пут је да следимо упуту Цркве – било само да размишљамо о пет јеванђелских тема које нам се нуде у пет недеља пред постом: о жељи (Закхеј), о понизности (митар и фарисеј), о повратку из изгнанства (блудни син), о суду (последњи суд) и о праштању (недеља праштања). Ови одељци из Јеванђеља нису зато да буду у цркви само слушани. Суштина је да се «понесу кући» и да се о њима размишља у терминима мога живота, моје породичне ситуације, мојих службених обавеза, моје бриге за материјалне ствари, мојих односа према конкретним људским бићима, са којима живимо.
Pravila crkvenog posta
Црква учи да је пост важно средство за духовни и телесни живот и здравље. Телесни пост не користи ако није везан са духовним постом, каже Св. Јован Златоусти: „Не говори ми: Толико дана сам постио, нисам јео ово или оно, нисам пио вино, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио само воду? Ако је душа, која је господарица тела, заблудела, зашто кажњаваш слугу њезиног – своје тело? Не хвали се телесним постом, јер он сам не уздиже на небо без молитве и милостиње“. На питање која је мера поста? – Св. Василије Велики одговара: „У духовном посту мера је једна и важи за све – потпуно удаљење од свега што води греху. А што се тиче уздржавања од хране, ту су мера и начин употребе различити: зависе код свакога од његовог узраста, занимања и стања тела… Зато је немогуће подвести под једно правило за све који се налазе у школи побожности. Но, одредивши меру уздржања за здраве подвижнике, ми препуштамо разборитости настојатеља (духовника) да у томе врши паметне измене. Храну пак болеснику, или уморноме од тешких радова, или ономе који иде на тежак рад, на пут или на какав било тежак посао, настојатељи су дужни удешавати према потреби. Јер није паметно, узимајући храну за одржавање тела, том истом храном војевати против тела и сметати му у вршењу заповести. У свакој врсти хране треба претпостављати ову која се лакше набавља, да се не бисмо, под изговором поста, паштили око спремања омиљених и скупих јела“.
Vaskršnja vodica najveća domaća svetinja 
Освећење водице за Васкрс спада у најдубљу традицију хришћанства. Та древна и света традиција сачувана је до данашњих дана. Освећењем водице уноси се Божији благослов у кућу и на укућане. У чину освећења водице, свештеник се моли за живот, здравље, срећу и напредак живих, нарочито деце и потомства. Aко до сада свештеник није освећивао васкршњу водицу у Вашем дому, а то желите од ове године, потребно је да се обратите свештеницима лично у светом храму. Молим Вас да о овоме обавестите Ваше сроднике, пријатеље и комшије.

Придружите нам се у акцији „Метар живописа за Храм Светог Георгија у Темерину – Старом Ђурђеву“ и постаните приложник, ктитор или задужбинар. Прилог за живопис можете доставити лично у Храму или на жр: 355-1046324-76.

Информисати се можете и путем телефона: 021/845-530 или 064/800-24-90.

 

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Počeo Vaskršnji post"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод