Зграда Културног центра припала Социјалистичкој партији Србије,Oпштина Темерин најављује тужбу

Поводом ове пресуде Општина Темерин издала саопштење – Социјалистичка партија Србије није се оглашавала

На мејл Културног центра “Лукијан Мушицки” почетком јануара стигло је обавештење о  пресуди Основног суда у Новом Саду према којој је зграда некадашњег Дома културе и Радио Темерина, а данас Културног центра “Лукијан Мушицки” Темерин припала Социјалистичкој партији Србије (СПС).

Тим поводом Општина Темерин издала је саопштење које вам преносимо у целости:


ЗГРАДА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МОРА ДА СЕ ВРАТИ ГРАЂАНИМА ТЕМЕРИНА

Без намере да утичемо на независност правосуђа, не можемо да не изразимо огорчење због  пресуде Основног суда у Новом Саду којом је зграда некадашњег Дома културе, а данас Културног центра “Лукијан Мушицки” у центру Темерина, из јавне прешла у приватну својину Социјалистичке партије Србије (СПС).

Јер, реч је о објекту који је, добровољним радом свих становника Општине Темерин, педесетих година прошлог века изграђен за потребе културе и који је, и данас, Генералним планом регулације насеља Темерин предвиђен за културне садржаје намењене свим његовим житељима.

Преношење тог објекта у приватну својину једне странке није само директно угрожавање те намене, већ и својеврсно ругање несебичности и ентузијазму оних који су га, сопственим рукама, градили не само за себе, него и за генерације које долазе, као и онима који су га, у деценијама које су следиле, чували и користили, а и данас користе, за оно за шта је намењен.

Неприхватљивост преношења на једну политичку партију власништва објекта који је, уз остало, и својеврстан споменик културе и симбол заједништва свих послератних генерација житеља наше општине, потенцира и чињеница да његове просторије, поред КЦ “Лукијан Мушицки”, користе и КУД “Сирмаи Карољ”, Завичајни музеј Темерин, Туристичка организација општине Темерин, Општинско веће Савеза синдиката, општински одбори ДСВМ, СРС, ДСС, Савеза бораца Општине Темерин, па и саме СПС.

Због свега тога, судску одлуку – и морално и правно – сматрамо неодрживом и искористићемо сва расположива законска средства да се објекат врати у јавну својину Општине Темерин и буде доступан свима онима којима заиста и припада.

Председник општине Темерин
Младен Зец
Председник Скупштине општине Темерин
Роберт Пастор


-Желим да вас обавестим да зграда која се налази на адреси Новосадска 324, тј. зграда садашњег културног центра која је припадала држави, а где су друштвено-политички субјекти користили просторије, судском одлуком припала је СПС. Сматрам да је недопустиво да зграда коју су правили наши преци и наши суграђани за добробит свих нас припадне једној политичкој опцији.Обавештавамо вас да ћемо ми као локална самоуправа поднети тужбу против Социјалистичке партије Србије како бисмо коначно зграду вратили онима којима и припада. Оно што је важно напоменути јесте да Општина Темерин уопште није била у судском поступку, јер је држава била власник и зато ћемо ми ускоро понављам поднети тужбу – истиче Младен Зец, председник општине Темерин.

-Морам да нагласим да општина у овом спору има добре изгледе јер поседујемо јасне доказе да је ова зграда направљена личним радом и залагањем наших суграђана и никада није требало да буде власништво државе, а камоли једне политичке партије, већ наших грађана – изјавио је за Темерин инфо председник општине Темерин Младен Зец.

Председник Скупштине општине Темерин Роберт Пастор такође се огласио поводом ове пресуде и истакао да ће се борити свим правним средствима да се врати грађанима оно што је њихово.

-Много ми се мисли врзма у глави на који начин да формулишем свој став, а да то буде прихватљиво. Само ми једна реч пада на памет која би била адекватна за медије и јавност, а то је – скандал. Ово што се десило је скандалозно. Припадам генерацији која памти када је ту била народна билиотека, музеј, биоскопска сала, Дом клутуре, просторије које је користило МКУД “Сирми Карољ”. То је био Народни универзитет. Мој покојни деда учествовао је у иградњи баш те зграде, како би она остала грађанима општине Темерин, због чега ме ово додатно и као политичара, а нарочито као човека погађа.

-Оно што ми је највише несхватљиво је да су људи који су због своје тадашње функције требали да брину о јавном интересу заједнице, ставили прартијске, а можда и личне интересе испред својих суграђана, општине. То кажем зато што је у време када је поднета тужба, председник СПС-а уједно био и на функцији заменика председника Општине Темерин. Не улазим у то да ли је то сукоб интереса, али је свакако етички, морално, политички, а пре свега људски неодбрањиво. Борићемо се свим правним средствима да вратимо грађанима оно што је њихово – поручио је Пастор.