Паљење бадњака у општини Темерин – припреме пред Божић

Српска православна црква и верници 6. јануара прослављају Бадњи дан и Бадње вече, припремајући се тако за најрадоснији хришћански празник, Божић. Упркос отежаним околностима, због епидемиолошке ситуације, у општини Темерин, верници су и ове године присуствовали паљењу бадњака испред православних цркава.

Прво паљење бадњака било је у 16 часова у Сиригу, испред цркве „Светог Василија Острошког“, где се окупила група мештана, који су дошли традиционално да обележе Бадњи дан. Ове године, за разлику од претходних, био је нешто мањи број верника присутан.

  – Сваке године овде долазимо, тако да ни сад нисмо изостали. Ово је велики православни празник и, испред Удружења „Сложне сестре Сириг“, смо донели поклоне, како бисмо их поделили најмлађима, који се томе највише радују. Божић ћемо дочекати у кругу породице, како то и обичаји налажу – каже мештанка Сирига, Јасмина Бикић.

Испред цркве „Светог Георгија“ у Старом Ђурђеву паљење бадњака је почело у 17 часова, а број верника који се окупио ове године је приметно мањи него претходних година. Већина окупљених грађана придржавала се епидемиолошких мера.

  – Ушао је неки страх међу људе и видим да нас ове године има мање испред цркве, међутим, мене то није омело да као и сваке године дођем по бадњак. Божић ћемо прославити са својом породицом, а све смо већ данас припремили. Унучићи ће да пијучу, а чекамо и коринђаре. Нажалост, и њих је сваке године све мање и мање – каже Јела Мичић из Старог Ђурђева.

Након одржане службе, испред цркве „Успење пресвете Богородице“ у Бачком Јарку, у 18 часова палио се бадњак, чиме је обележен завршетак Бадњег дана и увод у Божић.

  – Сутра је најрадоснији дан у години и ми ћемо га обележити у кругу породице, примерено епидемиолошким мерама. Данас смо овде дошли са децом, како би и на њих пренели српску традицију и наше дивне обичаје – каже Давид Рибић из Бачког Јарка.

Паљење бадњака је драги обичај на Бадње вече и обавља се са посебним поштовањем и у молитви. У поноћ, у свим православним храмовима, служи се литургија. Божић се дочекује са најужим члановима породице, а тог дана у кућу улази само положајник, који уз речи: „Мир Божији – Христос се роди“ уноси благостање у дом верника.

текст: Т.К.