1. aприл – Међународни Дан шале

Дан шале се у многим земљама обележава 1. априла. Тог дана, људи једни другима праве безопасне смицалице и објављују лажне новости с циљем да их доведу у смешан положај. Таква шала се назива првоаприлском, а онај ко прави смицалице узвикује Априли-ли. У Уједињеном Краљевству, Аустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи после подне назива се априлском будалом. У многим другим земљама и код нас, пошалице се праве током целог дана.

Обележавање 1. априла датира још из библијских дана.По хебрејским списима сматра се  да је тог датума Ноје први пут послао голубицу у потрази за копном, и то како се показало, прерано. Друго веровање указује да је овог дана Понтије Пилат послао Исуса до Ирода и назад, што је представљало узалудан посао. Такође постоји мишљење да корени овог прзника досежу до старог Рима, познатог по томе што су тамошњи становници  умели да се добро забављају смишљајући различите шале. Много векова касније, Дан шале проналазимо у Француској, у 16. веку када је започета реформа календара.. Тада је Нова година, која се прослављала уз пригодне поклоне породицама и пријатељима, са 1. априла померена на 1. јануар.

Интересантно је споменути познату пошалицу коју је објавила телевизијска емисија Панорама на Би-Би-Сију 1. априла 1957. о томе како Швајцарци врше бербу шпагета са дрвета. Прилог је говорио о томе како је коначно искорењен  напасник, шпагетни жижак. Велики број гледалаца се јављао уредништву како би сазнали за могућност да сами узгајау своје шпагете. Постоје и истинити догађаји који су се збили 1. априла. У данском граду Албертслунду 2009. је једна школа замало изгорела до темеља јер ватрогасци нису веровали да су прва два позива била права.

Можемо закључити да збијање шале како на туђ тако и на свој рачун не може ником да шкоди. Напротив, оно представља терапију која се препоручује свима у данима који су пуни изазова.  Зато, нека нам је свима срећан Међународни Дан шале!

С. Р.