170 година обележавања Илиндана у Темерину

Према историјским подацима, након великог невремена са грȁдом које је погодило Темерин 20. јула 1853. године, на Дан Светог Илеша, мађарско становништво се заветовало да ће, почев од 1854. па сваке наредне године, славити овај празник и тај дан посветити Богу. Овај завет се одржао до данас, а Илиндан се почео прослављати и као Дан Прве месне заједнице Темерин.

Манифестација „Илинданске свечаности“ се у Темерину одржава дуги низ година. Њен централни дан увек је 20. јул, када се по традицији организује свечана поворка кроз насеље, а потом и свечана света миса у Парохијској цркви „Света Розалија“, истиче секретар Прве МЗ Флориан Варга.

-Суштина ове манифестације је заветни празник, Илиндан, када се сваке године традиционално организује свечана поворка, освештање новог хлеба и свечана миса у цркви, која је од самог почетка била главни носилац овог празника. Поред тога, верски садржај манифестације продубљен је и обновом два крста у Темерину – у недељу, 16. јула, освештан је први крст на пијачном тргу, а 23. јула, други крст испред Завичајне куће „Тајхаз“ – наводи Варга.

Свечаној миси присуствовао је и заменик председника Општине Дејан Брадаш и том приликом указао на други, такође важан аспект „Илинданских свечаности“ – неговање традиционалне културе једног народа.

-Желео бих да искористим ову прилику да свим становницима Прве МЗ честитам Илиндан. Ово је манифестација црквено-световног карактера, која се обележва 170. пут и која, поред црквеног аспекта, негује и један веома значајан моменат, а то је пре свега неговање мађарске културе и обичаја. Јако ми је драго да Општина Темерин у последњих неколико година значајније подржава овакве манифестације и то је нешто што ће свакако допринети што је могуће бољем суживоту мађарског и српског становништва на територији наше општине – констатује Брадаш.

Ове године Општина Темерин је пружила финансијску подршку издвојивши 1.5 милиона динара за организацију „Илинданских свечаности“.

-Општина је увек препознавала значај ове манифестације. Сада је помогла са 1.5 милиона динара и овим путем бих се захвалио председнику Општине и Општинском већу. Јутрос се скупио велики број људи, од мале деце, до наших старијих суграђана, да испрате свечану поворку до цркве. Надам се да ћемо, на овај начин, још дуго прослављати наш заветни празник, Дан Светог Илеша – каже председник Скуптине општине Темерин Роберт Пастор.

Будући да смо у протеклом периоду били сведоци невремена које је у неколико наврата погодило Војводину и оставило са собом велике штете, нарочито за пољопривреднике, у овим тренуцима важно је окренути се вери и Богу, наглашава темерински римокатолички жупник Тибор Селеши.

-Овај заветни дан темеринских Мађара славимо од давне 1854. године, од времена када је цео Темерин био захваћен олујом и када су комплетни усеви становништва били уништени. Јако је важно да завет који су људи тада дали – да тај дан неће радити, већ ће га славити у цркви, клањањем пред Богом, одржимо и даље, јер видели смо како нас ових дана вребају олује, лоше време, па је важно и убудуће посветити се Богу и молитви – поручује Селеши.

Централног дана манифестације у 8.30 часова људи су се окупили испред помоћног терена ТСК-а, одакле је од 9 часова, након пуштања голубова писмоноша за које је био задужен Тибор Пушкаш, кренула свечана поворка са заставама кроз улицу Петефи Шандора и Новосадску, све до цркве „Света Розалија“. Велики број деце, младића и девојака, али и старијих учесника одевених у различите традиционалне костиме, пешке и на коњима, парадирао је у пратњи тамбураша и трубача, док су на челу ове поворке биле кочије у којима су дечак и девојчица носили хлеб и вино.

Прослава Илиндана крунисана је освештањем новог хлеба и свечаном светом мисом у цркви од 10 часова, а на истом месту после подне је одржан концерт мешовитог хора „Őszirózsa“. Славље се наставило на Вашаришту, где је од 20 часова уприличено сечење освештаног хлеба, вечера и забавно-музички програм – концерт бенда „The End“ и наступи младих певача са „Тини“ фестивала.

ПРОГРАМ И УЧЕСНИЦИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

У оквиру манифестације организоване су многобројне активности намењене свим грађанима општине Темерин и гостима. Од 14. до 23. јула, посетиоци су имали прилику да присуствују предавањима, изложбама ручних радова, фотографија, да се такмиче у риболову или гађању глинених голубова, и да уживају у разноврсном културно-уметничком и забавном програму.

Ови догађаји реализовали су се на више локација у Темерину – у Културном центру „Лукијан Мушицки“, Завичајној кући „Тајхаз“, ОШ „Кокаи Имре“, на Вашаришту и на другим местима.

Учесници манифестације била су бројна удружења из Темерина, попут Удружења Прве МЗ, Друштва пријатеља баште, Удружења „Болдог Гизела“, Удружења занатлија, Удружења риболоваца „Караш“, Ловачког друштва „Фазан“, Коњичког друштва „Иштван Сечењи“ и других. Поред домаћих, у програму су 19. и 20. јула учествовале и гостујуће делегације из Мађарске и делегација из Румуније, која је ове године први пут дошла у Темерин