365 дана без дувана

Национални дан без дуванског дима у нашој земљи традиционално се обележава 31. јануара и представља симбол борбе против пушења као великог глобалног и националног јавноздравственог проблема. Слоган овогодишње националне кампање је: „365 дана без дувана“.

Дуван сваке године убије више од 8 милиона људи у свету, од чега је, 7 милиона резултат директне употребе дувана, док је око 1,2 милиона смртних случајева непушача изложених пасивном пушењу.

Дувански дим садржи око 8000 хемијских једињења, а од тога више од 70 су канцерогени.

Пушење и удисање дуванског дима је одговорно за настанак или доприноси настанку бројних врста рака, кардиоваскуларних болести, хроничних опструктивних болести плућа, дијабетеса, пародонтопатије, поремећаја сексуалног и репродуктивног здравља итд.

Одвикавање од пушења доводи до продужења живота, а у младости и до заштите репродуктивног здравља. Стога је Институт за јавно здравље Војводине развио мобилну апликацију за подршку одвикавању од пушења, „Остави сад“ која спада у методе самоодвикавања и на основу које се прати процена степена зависности од дувана, процена спремности за одвикавање, тако да даје одређене подстицаје које сам зависник од дувана бира међу предложеним опцијама.

М.М.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: