365 дана без дувана

Национални дан без дуванског дима у нашој земљи традиционално се обележава 31. јануара и представља симбол борбе против пушења као великог глобалног и националног јавноздравственог проблема. Слоган овогодишње националне кампање је: „365 дана без дувана“.

Дуван сваке године убије више од 8 милиона људи у свету, од чега је, 7 милиона резултат директне употребе дувана, док је око 1,2 милиона смртних случајева непушача изложених пасивном пушењу.

Дувански дим садржи око 8000 хемијских једињења, а од тога више од 70 су канцерогени.

Пушење и удисање дуванског дима је одговорно за настанак или доприноси настанку бројних врста рака, кардиоваскуларних болести, хроничних опструктивних болести плућа, дијабетеса, пародонтопатије, поремећаја сексуалног и репродуктивног здравља итд.

Одвикавање од пушења доводи до продужења живота, а у младости и до заштите репродуктивног здравља. Стога је Институт за јавно здравље Војводине развио мобилну апликацију за подршку одвикавању од пушења, „Остави сад“ која спада у методе самоодвикавања и на основу које се прати процена степена зависности од дувана, процена спремности за одвикавање, тако да даје одређене подстицаје које сам зависник од дувана бира међу предложеним опцијама.

М.М.