АПЕЛ МЛАДИМА ДА ДАЈУ КРВ

Одазвало се 14 особе – Следећа акција добровољног давања крви биће одржана 21. децембра

Претпоследња овогодишња акцији добровољног давања крви, у организацији Црвеног крста Темерин и Завода за трнасфузију крви Војводине, одржана је 27. новембра  у Омладинском дому у Темерину. У акцији се одазвало 14 особе, што је мањи број људи у односу на протекле акције, а верује се да је то због радова на главној Новосадској улици.

Колико је давање крви важно, неопходно и незаменљиво, у време када се сви људи плаше за своје здравље, рекла нам је нешто више секретарка Црвеног крста Јасмина Боснић.

  • Уз сва давања која човек током живота има прилику да уради, давање себе и свог дела тела је највећи и најлепши гест који даваоца чини човеком међу људима. Лична срећа и није срећа ако се са неким не подели, и зато је увек лепше давати него чекати помоћ. Давање крви је привилегија здравих, стога и убудуће дођите, дајте, поклоните док можете и кад треба, са искреном жељом да вама никад не затреба – поручује секретар Црвеног крста.

Све здраве особе старе од 18 до 65 година могу дати крв, уколико задовољавају медицинске критеријуме после лабораторијског и лекарског прегледа. Препорука потенцијалним даваоцима крви је да дођу наспавани, одморни, релаксирани, да поједу лаган оброк и да пре давања крви конзумирају мало више течности него што је уобичајено. Од докумената потребна је само лична карта, ради идентификације даваоца крви.

Имајући у виду да је сезона респираторних инфекција, доктор медицине у Заводу за трансфузију крви Мирослав Петковић, објашњава како под оваквим околностима даваоци могу дати крв.

  • Почела је сезона респираторних инфекција, па даваоце саветујемо да прође неких десет до 14 дана, а уколико су користили антибиотике требало би да прође и више времена. У случају да је неко имао запаљење плућа, мора да прође минимум три месеца. За оне који су примили вакцине за сезонски грип, за њих не постоји никаква препрека, јер је реч о мртвој вакцини, потребно је само да прође два до три дана од давања – додаје Петковић.

Како су  млади људи пре свега здраве особе пуне ентузијазма, иновативних идеја, спремни на изазове, шире позитиван дух, доктор апелује пре свега на средњошколце да учине најважнију ствар у нечијем животу, тиме што ће  дати део себе за нечије будуће време,

  • Апелујем на средњошколце да дођу да дају крв, јер је то популација у коју полажемо наду. Тренутно имамо потражњу за јединице крви. Имамо мањак А и 0 крвне групе, недостају нам све крвне групе, нарочито оне са негативним РХ фактором – наставља др Петковић. – Примеђујемо да међу младим људима постоји предрасуда, сви мисле заразиће се. Морам да кажем да није могуће да се заразе. Цео процес је безболан и траје неких 15 до 20 минута. Дођу, попуне упитник, обаве једна мали систематски преглед код лекара, узимање крви траје око 10 минута, након чега прелазе у део за послужење, седе 15 минута и то је цео процес.

Активни учесници у акцији су углавном дугогодишњи даваоци крви, али овог пута је било и младих људи који су по први пут донирали најдрагоценију течност.

  • Први пут дајем крв, а за то сам се одлучио како бих помогао неком коме је то потребно. Од другара сам чуо и желим да помогнем кад већ могу. Мени ништа не значи, а некоме значи много – каже Михајло Крндија из Темерина.

Захваљујући добровољним даваоцима крви трансфузија крви и крвних продуката помаже у спасавању милиона живота сваке године. Она помаже онколошким, хематолошким болесницима, пацијентима у хитним стањима, продужава животни век и побољшава квалитет живота оболелима, а без трансфузије нема ни комплексних медицинских и хируршких захвата.

Ништа није важније од здравља и живота, а чином давања крви спасавају се многи животи и придружујете се породици најхуманијих и најскромнијих људи, добровољних даваоца крви. Следећа акција добровољног давања крви биће одржана 21. децембра у Омладинском дому у Темерину.


ПРОЦЕДУРА ДАВАЊА КРВИ

Прво се попуњава упитник (треба понети неки документ са собом), потом се провера ниво хемоглобина у крви, разговара са лекаром који вас и прегледа  и онда – да крв. Након чега следи лагано послужење и разговор са другим даваоцима и волонтерима Црвеног крста. И то је део процедуре давања крви!

Крв се тестира на крвљу преносиве болести, на присуство ХИВ-а, хепатитиса Б и Ц и сифилиса.

Крв се узима из прегиба лакта где је инервација најслабија. Осећај после давања крви се не може описати, морате га доживети. Пожелећете да га доживите поново. То је та чувена “зависност” од давања крви. Медицински разлози да се ваше тело навикава на давање крви не постоје. Међутим, оно што је дефинисано као “wорм глоw” односно осећај задовољства је свакако присутан.

Уколико вам је  дозвољено да дате крв након чега сте након неког времена добили књижицу добровољног даваоца крви припадате привилегованој категорији здравих људи.

Пристанком да добровољно давање крви добијате потпуно бесплатан здравствени преглед. Наравно, уколико сумњате у нешто и нисте субјективно  здравствено добро, давање крви није начин да проверите своје здравље. Крв ће бити узета од вас искључиво ако се процени да пре свега нећете угрозити сопствено здравље, а онда ни здравље примаоца.

Ако вам посао није да управљате огромним машинама на великим висинама или  високо ризичан посао, одмах се после давања крви можете вратити својим свакодневним активностима.

После давања крви се треба понашати уобичајено. Завој не треба скидати 2 сата након дате крви, треба избегавати цигарете 2 сата као и теже физичке активности тога дана.


КАКО СЕ ПОНАШАТИ ПОСЛЕ ДАВАЊА КРВИ?
Завој на прегибу лакта не треба скидати следећа два сата. Тог дана треба да се уноси нешто више течности него што је уобичајено. Могу да се обављају уобичајене активности. Треба избегавати тешке физичке активности или вежбе као што су подизање терета, билдовање, гурање тешких предмета, најмање 4 сата после давања крви. Избегавати журбу, пушење бар 2 сата, алкохол бар 8 сати, дуготрајно стајање, прегрејане просторије. Тог дана као возач не треба да крећете на дуг и напоран пут.

 

С. К.

Пројекат „У свему смо заједно 2023“ финансијски је подржала Општина Темерин. Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.