Бачки Јарак – моја мала домовина

Породица му је највећа мотивација, а своје место види као идеално окружење за породичан живот 

Бачки Јарак, варошица која се налази у срцу Војводине, између Новог Сада, покрајинске престонице и Темерина, општинског седишта. Временом, захваљујући улагањима, постао је привлачно и атрактивно место за живот како младих, тако и старијих људи.

Ово место изнедрило је доста успешних, талентованих и поштованих људи, а један од њих је и први човек села, Владо Карановић. Као педесетпетогодишњи породичан човек, отац двоје деце, који од рођења живи у Бачком Јарку, веома је везан за своје место.

У свом родном месту растао сам, стекао најбоље пријатеље, ишао у школу. Сви важни догађаји који су повезани са растом и формирањем личности догодили су ми се у средини у којој живим. Зато сам тако, могу слободно рећи, везан за моју малу домовину унутар велике – наставља Карановић.

Завршио је основну школу у Бачком Јарку, а детињство, поред дружења са вршњацима, памти и по учешћу на разним такмичењима, секцијама и спорту.

Увек сам био радознало дете, учествовао сам на многим секцијама, бавио се спортовима, као што су фудбал и рукомет. Ишао сам на разна такмичења из биологије и географије. Могу рећи да сам детињство провео доста безбрижно и испуњено – са осмехом се присећа Карановић.

Завршио је Средњу пољопривредну школу у Футогу, а своје образовање наставио на Пољопривредном факултету у Новом Саду, где је стекао звање дипломираног инжењера пољопривреде. Касније се оженио и стекао породицу, за коју каже да је његово највеће богатство.

Већ дуго година ради у Општинској управи као комунални инспектор и са те позиције добро је упознат са текућим проблемима са којима се сусрећу грађани, како у Бачком Јарку тако и у целој општини. Истиче да му посебно задовољство представља када може да учини нешто за људе из свог окружења.

Мој посао се базира да по изласку на терен, у непосредном контакту са грађанима, врло брзо сагледам шта конкретно нарушава изглед нашег места и утиче на свакодневни живот наших суграђана – додаје Карановић. – Као и у сваком месту, и у нашем селу нађу се одређени комунални проблеми, а мени је изузетно драго што на већину њих можемо да одговоримо.

Поред тога што је комунални инспектор, он је и председник МЗ Бачки Јарак. Тог посла се прихватио, како објашњава, јер жели да учествује у креирању бољег живота својих суграђана.

Своје место волим али свако место употпуњавају људи и сигуран сам да Бачки Јарак не би био овако леп и пријатан за живот, да људи који га чине нису савесни и вредни грађани, који су му привржени – наглашава први човек села.

Љубав према воћарству и виноградарству почела је још из млађих дана, а последњих неколико година тиме се бави и у слободно време.

Много тога сам научио бавећи се овим хобијем. Проширио сам своја познанства. То је нешто што ме испуњава позитивном енергијом и где проналазим унутрашњи мир. Сада своје знање радо делим са људима и драго ми је када могу и на овај начин да се нађем другима – додаје Карановић.

По други пут у трци за првог човека села

У жељи да реше круцијалне проблеме у Бачком Јарку, као што су канализација, реконструкција школе и изградња радне зоне број 8, која ће омогућити долазак домаћих и страних инвеститора и повећати могућност запошљавања и самим тим останак младих у нашој општини, Карановић ће се, на предстојећим изборима за чланове савета месних заједница, по други пут наћи као носилац листе Српске напредне странке у МЗ Бачки Јарак.

Циљ му је да се инвестиције, које је локална самоуправа наменила МЗ Бачки Јарак, што квалитетније имплементирају и реализују.

Капитални пројекат и део плана развоја локалне самоуправе у овој години је, такође, и реконструкција водоводне мреже, чиме ће се коначно решити дугогодишњи проблем у водоснабдевању наше МЗ. У плану је и реконструкција Предшколске установе „Вељко Влаховић“ у Бачком Јарку, као и реновирање фасаде на згради Месне заједнице – закључује за „Наше новине“ Карановић.

С. Косановић