БАЗАР ЗДРАВЉА У ТЕМЕРИНУ ОКУПИО ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА

У циљу промоције, унапређења и очувања здравља становништва, Дом здравља Темерин, Савет за здравље Општине Темерин и Удружење пензионера, поводом марта месеца „Борбе против рака“, спровели су акцију Базар здравља 23. марта у Омладинском дому.

Превентивна акција бесплатног мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви наишла је на велико интересовање грађана, који су искористили могућност да без здравствене књижице и заказивања провере своје здравље. Према речима Зите Елек из Поливалентне службе Дома здравља Базар здравља посетило је око 100 људи.

  • Јако смо задовољни одзивом. Око 100 људи је било присутно. Два до три пута годишње организујем акције овог типа. Значај овакве акције су превентивни прегледи с циљем откривања хроничних болести као што су дијабетес и хипертензија, а један од циљева је и едукација пацијената да се јављају на превентивне скрининг прегледе како би и малигне болести, које су у великом порасту биле откривене на време – наводи Елек.

 

Циљ оваквог начина рада са грађанима је превентива, јер кад лекар дође малтене на кућни праг више нема никаквих оправдања за избегавање провере здравственог стања. То се видело и по одзиву грађана. Како каже Елек било је доста људи који су управо на овом Базару открили да имају здравствених проблема.

  • Данас смо имали грађане који су мислили да немају повишен притисак, а на провери су имали. Скренули смо пажњу таквим људима да чешће мере притисак, да се обрате свом лекару. Тако исто и са шећером. Било је особа које су рекле да немају, а на провери је испало да је повишен. Ово све указује да има потребе за оваквим акцијама – наглашава Зита Елек.

 

Ово је једна у низу акција који је окупио стручњаке из области здравства и здравог начина живота управо са задатком да сем контроле њиховог здравственог стања, нашим суграђанима стручњаци дају и корисне савете како да године додају животу. Добили су и брошуре са акцентом на тему рака.

Брига о здрављу је најважнији задатак сваког појединца али и државе која жели да има здраву популацију и која новац неће улагати у лечење већ у превенцију болести.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20000 људи. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код жена.

И из Института за јавно здравље упозоравају да смо све болеснија нација, због чега су превентива и саветовање још драгоценији.

Пушење, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, алкохол, стрес… све су то фактори који утичу да се срчани и мождани удари све чешће јављају и у млађој популацији.

С. К.

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине
Темерин.