,,БЕЗ ГРАНИЦА“ Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага.

И ове године Међународни дан деце оболеле од малигних болести у нашој земљи обележава се 15. фебруара, под слоганом ,,БЕЗ ГРАНИЦА“ Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага, који има за циљ да се омогући деци са раком и њиховим породицама право на рану и правилну дијагнозу, одговарајући и квалитетан медицински третман, право на лечење без бола и патње и право на доступност лекова који могу спасити живот без обзира на место где живе.

Тим поводом је Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака поставило циљ да се до 2030. године постигне елиминација бола и патње код деце која се боре против рака, да се преживљавање деци са било којом дијагнозом рака у свету повећа бар на 60%, али и да се родитељима олакша обезбеђивање неопходне неге деци и у кућним условима.

У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља. Сваке године у Србији се региструје око 315 деце, оба пола између 0 и 19 година, са неком врстом малигнитета. Најчешће малигне болести у детињству чини леукемија, тумори мозга и лимфома.

Успех излечења рака код деце је велики, посебно у високоразвијеним земљама где стопа преживљавања достиже чак 84%, али је у порасту у неразвијеним и средње развијеним земљама, где се 80% новоткривених случајева рака код деце касно открије када је лечење слабијег тока или без ефекта, а да 30% деце до 16. година умре у болу и патњи.

M.M.