„БИСЕРИ“ ТАМБУРАШКЕ МУЗИКЕ ИЗ ТЕМЕРИНА

Од првих писаних података, до данас, тамбура представља симбол војвођанске културе. Још у првој половини 19. века на простору данашње Војводине формирали су се први тамбурашки састави, најпре у Бачкој, а потом и у Срему, Банату и Славонији. Ова пракса наставила се и током 20. века, а своју експанзију доживела је нарочито у периоду после Другог светског рата.

У том духу, пре више од три деценије, традиционалну тамбурашку музику почео је да негује тамбурашки оркестар „Бисери“ из Темерина, који је и данас активан.

Овај оркестар „другачији“ је од осталих, с обзиром на то да је на месту шефа жена – Душица Шево, иако је типично да се такви састави састоје од мушких чланова. Душица Шево, међутим, својом појавом указује на могућност и спремност жене да се покаже као свирач у једном оркестру, а њена самоувереност и жеља да истраје и бави се оним што воли довели су је управо на место шефа „Бисера“.

Све је почело 1984. године, када се јавила Душичина љубав према тамбури.

  • Први пут сам се сусрела са тамбуром у шестом разреду основне школе. Пријавила сам се на тамбурашку секцију која је покренута у Основној школи „Петар Кочић“ у Темерину 1984. године на иницијативу професора Будимира Стојановића из Панчева. Потом је ова секција, од наредне, 1985. године, наставила своје деловање у КУД-у „Вук Караџић“, где је постојао и дечји оркестар. Недуго затим, професор Будимир је издвојио из тзв. „великог“ дечјег оркестра у склопу КУД-а нас неколико које је сматрао најталентованијима и са нама је радио додатно. Водио нас је на такмичења, где смо били успешни и освајали бројне награде, што се мени свидело и што ме је подстакло да идем у том правцу – присећа се Шево.

Управо ови талентовани ученици чинили су првобитни састав тамбурашког оркестра који је у почетку деловао под именом „Дераниˮ. Прву „званичнуˮ свирку имали су у ресторану „Кроканˮ у Темерину 1989. године и ту су свирали две сезоне, само преко лета, за посетиоце ресторана. Као „Дераниˮ били су активни до 1994. године, да би након краће паузе, од 1995. обновили своје свирачке активности, али под новим именом – „Бисери“.

Поред Душице Шево, састав оркестра тренутно чине Милутин Радовановић, Саша Остојић и Зоран Иванов из Темерина, Драган Тителац из Новог Сада и Енрико Хорват из Новог Сада, који је иначе првенствено члан оркестра „Госпон тамбураши“.

Од 2010. године „Бисери“ сваке суботе свирају у ресторану „Карло“, на Петроварадинској тврђави, а осим тога, често добијају позиве да буду део многих прослава и манифестација, те да својом свирком и песмом употпуне атмосферу и пруже љубитељима тамбурашке музике прилику да уживају уз звуке овог инструмента.

  • Свирамо у свим приликама. Осим стандардних, као што су рођендани, крштења, венчања, ту су и приватне прославе, промоције, јавне манифестације, матуре и слично. Веома нас радује што нас наши суграђани и даље радо зову да будемо део њихових значајних животних догађаја. То су најчешће приватне прославе, али и гостујуће свирке осмишљене као вечери тамбурашке музике у темеринским локалима – „Буцин салаш“, „Роад хаус“, „Чаршија“. Као посебну част доживљавамо позиве од локалне самоуправе, где смо у прилици да свирамо за све грађане, али и значајне госте битне за сарадњу и развој Општине Темерин – истиче Шево.

„Бисери“ су, сходно томе, често ангажовани у разним приликама на нивоу наше општине. Између осталог, свирали су за дочек Српске Нове године на тргу у центру Темерина и на манифестацији „Просто к’о пасуљ“, на којој су присутни дуги низ година.

  • Редовно смо присутни на манифестацији „Просто к’о пасуљ“, као и на сајмовима или привредним скуповима, где презентујемо музичку културну баштину са поднебља у ком живимо. Поред тога, учествујемо и у хуманитарним акцијама које организују локална удружења или појединци – додаје Шево.

У наредном периоду „Бисере“ очекују свирке у ресторану „Карло“ и многе приватне прославе у Темерину и Новом Саду током читавог лета.

 

РЕПЕРТОАР ОРКЕСТРА

 

Репертоар тамбурашког оркестра „Бисери“ чини превасходно традиционална тамбурашка музика, али свирају и народну, evergreen и забавну музику. Према Душичиној процени, на репертоару сада имају око 2.000 песама, а можда и више.

  • У нашем репертоару је основа од самог почетка била традиционална тамбурашка музика. Временом се он проширивао и обогаћивао новим народним песмама, популарним и радо слушаним међу људима, као и делом репертоара забавне музике. Бирамо песме које су пријемчиве тамбури као инструменту, те одсвиране на њој добијају нову звучну димензију. Не знам тачно број песама које изводимо. Тренутно је актуелно неких 500–600 песама, али током вишедеценијског свирања, та бројка вероватно достиже око 2.000, можда и више – констатује Шево.

„Бисери“ такође имају и свој ЦД, снимљен 1998. године, који се састоји од 14 нумера.

 

ТАМБУРА КАО ПРОФЕСИЈА

 

Љубав према музици, велики таленат и успеси на такмичењима у детињству били су главни разлози због којих је Душица Шево уписала Средњу музику школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, а потом и Академију уметности, те су тако педагошки рад и тамбура постали њено професионално опредељење.

Од 2001. године запослена је као наставник тамбуре у Музичкој школи „Петар Коњовић“ из Бечеја, где је ове школске године пола норме била ангажована и као помоћник директора. Уз то, предаје тамбуру и камерну музику у издвојеном одељењу поменуте школе, које је, на иницијативу Општине Темерин и заинтересованих родитеља, 2020. године отворено у Темерину.

 

З. Б.

 

 

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.

Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.