БИВШИ УЧЕНИК ШКОЛЕ НАГРАДИО ЂАКА ГЕНЕРАЦИЈЕ

Први пут у историји школе уручена новчана средства у износу од 100.000 динара ђаку генерације од стране анонимног донатора –  Жеља Ање Тадић је да постане програмер

На крају школовања бирају се набољи, ђаци који су трудом, радом и марљивим учењем постигли најбоље резултате. У годишњем резимеу школе коју су похађали поред њиховог имена стоји  – ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ. Свакако највеће признање које ученик може да добије током свог школовања.

Ђаку генерације Основне школе „Петар Кочић“ из Темерина Ањи Тадић, 16. јуна, поводом успешно завршене школске године, по први пут у историји ове школе уручена су новчана средства у износу од 100.000 динара, која је поклонио анонимни донатор.

Због једног лепог и по све необичног геста бившег ученика ове школе, који је желео да остане потпуно анониман, избор овогодишњег ђака генерације остаће упамћен у овој школи.

Донатор, у жељи да потпуно остане анониман, новац је проследио свом познанику, који је лично средства уручио најбољој ученици.

Директорка ОШ „Петар Кочић“ Александра Мишковић не крије одушевљење овим гестом и истиче да ово свима много значи.

  • Добила сам позив од познаника који жели да дође у школу и да поразговарамо о ђаку генерације. Изненађена сам била зашто га то занима, јер је већ прошло и матурско вече и награђивање ученика. Када је дошао испричао је причу која је на мене оставила велики утисак, а то је да бивши ученик наше школе, који не жели да открије свој идентитет, жели да донира одређену суму новца за ђака генерације, да га тако похвали, стимулише, награди. Била сам заиста одушевљена и изненађена, јер се то никад није десило у нашој школи. Позвала сам родитеље, пренела им информацију. Ово јако много значи свима нама – додаје Мишковић.

Знање нема цену и оно је једино што вам нико не може одузети, поручује Мишковић.

  • Поручила бих свим ученицима, а најпре овим успешним да такви остану, да им знање нико не може узети, да раде на себи као и до сада и да ће низањем успеха доћи и награде. Новац јесте нешто што нам је неопходно, али није нешто што је пресудно у животу, а знање им остаје за сва времена и нико не може да нам га узме.

Са доста ентузијазма и жељна новог знања Ања Тадић у књижици сваког полугодишта бележи само петице, а на различитим такмичењима осваја бројне награде. Са скромношћу истиче да је поносна на себе и да се радује, јер је увидела да целокупан напор, који је уложила, није био узалудан.

Као одличан ђак може да бира у коју ће школу наставити образовање, њена жеља је да упише гимназију „Исидора Бајић“ у Новом Саду. У будућности би волела да буде програмер. Као највећи ослонац истиче сестру близнакињу на коју је јако поносна.

Признање ђак генерације је, како објашњава, велики подстицај и круна њеног досадашњег рада, а до тога каже није било лако доћи.

  • Искрена да будем бити ђак генерације је било доста захтевно, било је доста учења и припрема за такмичења, али једноставно када имате ту жељу, све лакше иде. Омиљени предмет ми је математика, ту је и физика, једноставно то су ми најзанимљивији предмети, за које треба много размишљати. Кад имам много да учим, будем заузета за неке друге активности, али се увек нађе мало слободног времена за игру и за своје хобије. Волим да тренирам кошарку, а тренинзи су углавном викендом, тако да могу да их уклопим са осталим обавезама – додаје Тадић.

Уз стечено знање, гомилу прочитаних књига и добијених награда, из ове школе понеће само лепа сећања и искуства, а вршњацима поручује да се труд и рад исплати.

  • Важно је учити редовно, имати континуитет у томе. Својим вршњацима бих поручила да уче, да наставе да се труде, јер се исплати. На овој донацији сам веома захвална, а новац ћу потрошити тако што ћу купити лаптоп себи и сестри, која је такође била вуковац.

Ања као једно свестрано дете према речима мајке Славице Тадић интересовање за учење је испољила још у раном детињству. Имала је времена и за игру и да проведе време са породицом, а родитељи се нису толико бавили школским обавезама ове радознале девојчице. Како каже, са њом су радили на неком другом нивоу. Приоритети су им били васпитање, учење о важности породице, љубави, стварање једног односа базираног искључиво на поверењу.

  • Ања је добро дете. Од малих ногу имала је амбицију да буде ђак генерације. Од трећег разреда се трудила, радила, ишла на такмичења, имала је циљ и достигла га је. Не могу да се похвалим да смо много радили ни са Ањом, а ни са њеном сестром Нађом. Радило се онолико колико се баш морало. Супруг и ја смо обоје запослени и нажалост нисмо имали баш много времена да радимо са њима. Све је постигла искључиво њеним трудом и радом – каже Ањина мајка.

Отац девојчице Жељко Тадић одушевљен је гестом анонимног донатора и захваљује се на пажњи.

  • Има наде за ово друштво док постоје такви људи. Ова деца су деца свих нас, то су све будући професори, лекари, будући хирурзи, врхунски инжењери, академици, доктори наука, они су ти које треба видети, стимулисати и омогућити им да раде – наставља Жељко. – Новац сам по себи не значи много, колико значи пажња и награда за залагање. Особи која је донирала новац једно велико хвала од наше породице, не само због тога материјалног, већ због жеље да на овакав начин истакне значај успеха у школи.

Поносни отац родитељима поручује да разговарају са децом и да имају слуха за њих.

  • Родитељима бих поручио да разговарају са децом, да их не притискају, да им често понављају шта је у животу највредније, да се вреди трудити, борити. А највећа сатисфакција је када та деца порасту и постану угледни чланови ове наше заједнице, друштва, када постану прави људи, то је најлепша награда и за родитеље и за друштво – закључује за „Наше новине“ Тадић.

С. К.

 

 

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.

Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.