Број организованих екскурзија у порасту

Број организованих екскурзија у порасту, а ево и зашто

 

Наша Србија има много тога да понуди, када је у питању туризам. Многи прелепи предели дуго су били у сенци популарних туристичких дестинација и због тога су и дан данас остали сачувани од претераног урбанизма. Водопади, пећине, шуме и извори који су годинама били резервисани за случајне пролазнике сада чекају и вас да их откријете и дивите се њиховој лепоти.

Откривање Србије током короне

Када је 2020. године проглашена пандемија вируса корона, многи планови за летовање су пропали. Једноставно, границе су биле затворене и није било могуће напустити земљу. Након отварања граница, једно време је било прилично компликовано упустити се у авантуру одласка у иностранство због строгих критеријума који су подразумевали тестирање и карантин. Многи су се већ помирили са чињеницом да се те године неће окупати у сланој води и одлучили да крену у обилазак Србије, истражујући скривене драгуље.

Туристичке агенције у Србији су схватиле у ком смеру све иде и почеле да праве комбинације најинтересантнијих обилазака. Било да је реч о једнодневним или вишедневним екскурзијама, изнајмити аутобус и показивати Србију групама људи се тих месеци заиста исплатило.

Најпопуларније „новооткривене“ туристичке дестинације у Србији

Можемо слободно да кажемо да пре пандемије вируса корона код нас није било толико „туристичке креативности“. Смештајни капацитети су били попуњени на Тари, Копаонику, Златибору, у Врњачкој Бањи и Сокобањи, а за остало се ишло у иностранство. Можда је у питању незнање, али многе лепоте наше земље вапиле су корацима туриста који су се дивили водопадима и шумама неких европских земаља, запостављајући оно што имају око себе.

Иако су ове локације одавно познате, наглу популарност добиле су управо за време пандемије:

Голубачка тврђава

Бисер Дунава, који се налази у Националном парку Ђердап је тврђава која као да се поносно издиже из воде – чувена Голубачка тврђава. Од 14. века до данас сведочила је много томе, а тик пред пандемију је и обновљена и спремно дочекује реке туриста који јој се диве. Уколико планирате да одете на неку екскурзију по Србији, ово је дестинација коју никако не смете да пропустите.

Увац

Кањон реке Увац одувек је мамио уздахе туриста, али чини се да је тек однедавно почео да доживљава славу какву заслужује због своје неизмерне лепоте и нетакнуте природе златиборског краја.

Крупајско врело

Ово чаробно крашко врело у хомољском крају за многе је било откриће века, када су први пут угледали зелено-плавичасту бистру воду која извире из пећине, окружену нетакнутом природом.

Ђавоља варош

Испод планине Радан, на висини од око 600 метара, налази се око 200 рељефних фигура које су настале вишевековним ерозивним процесима. Настанак овог несвакидашњег призора прате бројне легенде, а једна од њих је да је Бог скаменио сватове који су кренули да венчају брата и сестру, како би спречио грех.  Ђавоља варош номинована је пре неколико година и за светско чудо природе, што је још један разлог да је посетите када се нађете у близини Куршумлије.

Рајачке пимнице

Рајачке пимнице налазе се у Неготинској крајини и сведок су начина живота и обичаја винарских заједница нашег народа на истоку Србије. Пимнице су изграђене у 18. веку од дрвета и камена како би се у њих одлагало вино, а веровали или не, за то се користе све до данас. Ово је заиста нешто јединствено у Србији и морате да га доживите.

Иако у Србији има још много тога да се види, ово су само неке туристичке дестинације које су људи масовно почели да откривају током пандемије корона вируса. У том смислу може се рећи да је затварање граница због пандемије донело нешто добро српском туризму, а и помогло нам је да видимо каквим лепотама смо окружени.

Верски туризам увек актуелан

Оно на шта пандемија није утицала је верски туризам, који је актуелан сигурно последњих петнаестак година. Иако се зове „верски“ због обиласка верских објеката, не значи да га практикују само верници. Наиме, наша земља је заиста богата црквама и манастирима који су у време највеће кризе нашег народа помогли да се очува национални идентитет и значајно помогли ширењу културе и писмености међу становништвом. Када је реч о верском туризму, можда најпопуларније туре воде на Фрушку гору, такозвани „српски Атос“, где се налази неколико веома значајних манастира из средњег века. Популарна дестинација је и Рашка са својом Долином јоргована, где се налази више од 70 цркава и манастира. Иако тешко да ћете стићи све да их обиђете, много тога ћете видети и научити о историји, култури и архитектури и ако посетите само неколико њих.

Како на екскурзију

Бројни аутопревозници нуде изнајмљивање аутобуса за туре по Србији, у сарадњи са неком туристичком агенцијом. Један од њих је и Шљивић превоз ДОО, који има модерне аутобусе и минибусеве за веће или мање групе, који су нови и модерно опремљени, са удобним седиштима. За више информација о изнајмљивању аутобуса аутопревозника Шљивић превоз, позовите број 063 547 788.