Цена горива за ову недељу: евродизел 187,7 динара, а бензин 176,3 динара

Влада Србије је донела Уредбу по којој ће се на недељном нивоу успостављати нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије. Одлука је ступила на снагу 11. марта у 15 часова, и трајаће 30 дана закључно са 11. априлом. У преводу јуче од 3 поподне, гориво плаћамо по новим ценама и оне ће остати до следећег петка када ће исто у 3 поподне на снагу ступити нови ценовник.

Од јуче литар евродизела кошта 187,7 динара (уместо досадашњих 179), а бензин БМБ премиум 95 176,3 динара (уместо досадашњих 171).

Како је прецизирано Владином уредбом просечне велепродајне цене деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 обрачунаваће Министарство рударства и енергетике сваког петка и најкасније до 13 часова ће га достављати Министарству трговине, туризма и телекомуникација, док ће највише малопродајне цене утврђивати Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Власници пумпи ће морати да примене нове цене одмах по објављивању нових цена на званичној интернет страници Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

НЕМА ТОЧЕЊА У КАНИСТЕРЕ

У јучерашњем саопштењу министарства трговине истакнуто је да су привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима обавезани да наставе са испоруком нафтних деривата, али искључиво у резервоаре превозних средстава.

Дакле, то значи да ће точење горива у канистере, бурад и друге судове у којима људи складиште гориво, од данас строго забрањено на пумпама широм Србије.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је, у саопштењу, поздравила одлуку владе о ограничењу извоза пшенице, кукуруза, уља и брашна, као и усвајање Уредбе о ограничењу цене нафтних деривата и истакла да нове мере доприносе стабилности животног стандарда грађана.

– Због кретања цена на светском тржишту која су у сталном порасту било је неопходно да на одређен период ограничимо извоз зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза, прекупе и сунцокретовог уља, како бисмо реаговали на потенцијалну опасност која прети нашем тржишту, навела је Матићева у саопштењу, преноси Тањуг.

Кажа да је снабдевеност свим овим производима добра, али да су због потреса на глобалном тржишту ове мере важне због обезбеђења сигурности становништва и наше економије.

извор: Блиц