Цвеће као савршен поклон за 8. март

Цвеће представља најсензуалнији поклон који на тако једноставан начин може да искаже било коју емоцију и пренесе најсуптилнију поруку. Букет ружа, кала, орхидеја и осталог резаног цвећа усклађених боја причају чаробну причу која ће опчинити вама драгу особу. Учините да се особа којој поклањате цвеће осећа посебном, тако што ћете изабрати букет са цвећем које симболише љубав, пријатељство, дивљење или неку другу симболику.

Да ли сте се некада запитали какво значење има цвеће које добијете? Ево неколико претпоставки…

Женственост

Неке врсте цвећа могу да представљају женску лепоту. Али посебно орхидеје и љиљани симболизују крхкост и нежност жена које их добијају на поклон. Онда бисмо могли да протумачимо цвеће као врсту комплимента…

Изјава љубави

Црвена ружа – симбол љубави, лепоте, савршености. Ништа не отопи женско срце као букет прелепих црвених ружа.

Свако цвеће носи поруку

Значење цвећа може, пре свега, имати везе с бојом. Тако можемо истаћи његову симболику.

Без обзира на врсту цвећа, љубичаста боја симболизује нежност, плава верност, машту и сањарење, а наранџаста понос и енергију живота. Бела је симбол невиности и честитости, црвена љубави, ватре, живота и лепоте, зелена разумевања и саосећања, а жута љубоморе, али и радости.

Наравно, одређену поруку носи и врста цвета који добијете, или желите да дате. На пример:

Орхидеје – сексуалност, плодност, жеља за романтиком.

Нарцис – ако верујемо у легенду о Нарцису, онда означава самољубље, али с обзиром на то да је један од првих цветова у пролеће, може да буде и симбол новог рођења.

Љиљан – представља симбол бескрајне лепоте, среће, чистоте, девичанства, бесмртности и спасења. Често се користи на венчањима, јер по библијском предању симболизује бирање вољеног бића.

Тулипан (лала) – симбол поноса и славе. Црвени тулипан се доводи у везу с љубављу, а жути с безнадежном љубављу.

Гладиоле – могу да значе љупкост или снагу карактера. Наравно, не треба их давати вољеним особама.

Каранфил – исказује пожуду, па се некада поклањао невести на венчању ради очувања слоге у браку. Сматра се да црвени каранфил означава чежњу, розе дуговечност, бели невиност, а жути разочарење.

Број цветова у букету

Код нас се никада не поклања паран број цветова, што се иначе разликује од земље до земље. Један цвет, без обзира на врсту, поклања се из сентименталних разлога, три или пет се обично носи на рођендане или годишњице.

М. З.