ДАТУМ СЛОБОДЕ ЗА ОПШТИНУ ТЕМЕРИН

 

Положени  венци у центру Темерина код Споменика палим борцима народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора

Општина Темерин је обележила 79 година од ослобођења Темерина од окупаторских трупа у организацији Удружења грађана СУБНОР, Култруног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин и Друштва српско-руског пријатељства. Пре тачно седамдесет и девет година, 23. октобра 1944. године су јединице Црвене армије у садејству са партизанским јединицама, ушле у Темерин и ослободили га од фашистичких, окупаторских трупа.

Тим поводом положени су венци у центру Темерина код Споменика палим борцима народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора.

Венце су положили представници Општине Темерин, делегација СУБНОР-а општине Темерин, представници месних заједница Сириг, Старо Ђурђево, Бачки Јарак и Прве месне заједнице, Друштво српско-руског пријатељства, као и представници Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Покрета социјалиста..

Програм је након тога настављен у галерији Културног центра где је у пуној сали одржано предаваље на тему „ Други светски рат – велика искушења за човека“. Предавачи на ову тему су били др Милан Мицић, др Бранислав Поповић и мр Драган Тубић.

Председник СУБНОР-а општине Темерин Момчило Карановић, објаснио је која је суштина окупљања и обележавања овог дана.

  • Свако обележавање овог дана има неку своју димензију у односу на претходно. Суштина нашег окупљања је ослобођење наше општине давне 1944. године. Темерин је био ослобођен пре Новог Сада. Следећих година, то ће бити 80 година живљења у слободи и победи над фашизмом, треба да резултира једним општим грађанским прихватањем, обе структуре становништва, да је то дан слободе, није партијски дан, али историјски јесте.

Он додаје да оба народа заједнички треба да прославе дан слободе.

  • Порука моја је да то не сме да буде камен међе, црвена линија преко које не може да се пређе. Обе структуре народа овде чине власт, зато мислим да је место и једног и другог народа да буду овде и да заједно прославимо дан слободе. Овај дан мора да буде историјски час убудуће и да деца која иду у школе, која не знају значај овог дана, буду присутна овде и тако се пренесе са колена на колено истина. Јако је важно да се не заборави, јер све што се заборави као да није ни било. Та бакља слободе је први пут тада упаљена и гори све до данас – изричит је био Карановић.

 

Председник Општине Темерин Младен Зец истакао је да оно што је у сећању треба да живи и да се преноси с колена на колено, како би се сачувало од заборава.

  • Управо обележавамо дан који је дубоко усађен у историју Темерина – 23. октобар 1944. године, дан ослобођења од окупације у Другом светском рату. Наши храбри преци су се ујединили, показали непоколебљиву одлучност и заједно се борили за слободу нашег места. Њихова храброст и оданост оставили су неизбрисив траг у нашем колективном сећању. Ова годишњица нас подсећа да никада не смемо заборавити цену слободе и мира, те да се требамо трудити да очувамо ове вредности за будуће генерације. Нека данашњи дан послужи као инспирација за заједничко залагање за бољу будућност – додаје Зец.

 

На данашњи дан обележава се један од најзначајних дана у историји општине Темерин, а како каже народни посланик Бојан Торбица, овај велики празник је празник слободе у којој сви грађани Темерина живе сложно.

  • Тог 23. октобра завршена је троипогодишња окупација, а улицама Темерина је завладала слобода, након 1290 дана окупације. Слобода у којој ће грађани Темерина још дуго, дуго, заједнички и сложно живети без обзира на националну, расну или верску припадност. Слобода коју тако лепом чине све наше ситне разлике које управо и јесу основ нашег суживота. Овај велики празник је наш празник, заједнички празник. Свих становника Темерина, пошто заједно непуних осам деценија живимо у слободи.

Ово је и дан када се присећамо доприноса свих оних који су положили живот за слободу овога града и читаве наше земље, Торбица додаје да је ово један од начина да се пренесе истина млађим нараштајима.

  • Окупили смо се данас да младима пренесемо истину коју данас из многих западних центара моћи покушавају да фалсификују. Истину да је наш народ увек кроз своју историју био на правој страни, као што је то и данас. Велики, моћнији умеју да погреше у изборима како у прошлости тако и данас, велики и моћнији од нас умеју зарад личних интереса да стану на страну зла – наставља Торбица. -За разлику од њих српски народ никада није био на погрешној страни историје. Увек смо били и остали на страни истини правде, једнакости и слободе. То је истина коју сви грађани морају да знају, поготово они најмлађи.

Сваке године, код Споменика слободе, обнављају се сећања и жеље свих грађана општине Темерин да живе у слободи, здрављу и слози. Торбица наводи да је дужност сваког грађанина општине Темерин да памти истину и преноси је на будуће генерације.

– Ми смо један од ретких, ако не и једини европски народ који није имао своју националну јединицу у склопу СС формације Хитлеровог Вермахта, али и једини европски народ за чију су децу формирани специјални концентрациони логори смрти. У целој Европи само су српска деца убијана у специјализованим дечијим логорима смрти. Све је то истина коју велики и за то зло заувек одговорни, желе да заборавимо. Истина коју смо дужни како због наших предака, тако и због наших потомака да памтимо и гајимо вечно сећање на њу – закључује за „Наше новине“ народни посланик Торбица.

С. К.

Пројекат „У свему смо заједно 2023“ финансијски је подржала Општина Темерин. Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.