Добар глас далеко се чује – др Срђан Хрњак

Мања места можда личе једна на друге, али се појединци у њима издвајају на свој начин. То су људи који се истичу својим трудом и радом, они који су успешни и цењени у својој средини. Један од њих је и Темеринац, доктор Срђан Хрњак.

Срђан Хрњак рођен је 1981. године у Бихаћу (Босна и Херцеговина), а детињство је, од рођења до прогона у „Олуји“ провео у тадашњој Титовој Кореници, садашњој општини Плитвичка Језера у Лици. Његово детињство је било веома турбулентно, због рата који је почео када је Срђан имао свега десет година.

Као и сви моји вршњаци, морао сам брзо да одрастем. Прошли смо многе страхоте које би деци требало да су стране чак и у причи, али било је и лепих тренутака. Деца некако нађу начин да буду деца чак и у таквом лудом времену – прича за ,,Наше новине“ доктор Хрњак.

У Темерин је са својом породицом избегао 1997. године, где је као подстанар живео до 1999. када су његови родитељи купили кућу. Завршио је гимназију „Светозар Марковић“ у Новом Саду, а након тога и Медицински факултет у том граду. Тренутно је на завршној години специјалистичких студија из радиологије, а како каже већ од првих вежби и упознавања са основама радиологије, то му је једна од омиљeних области медицине.

Током студија нисам размишљао о томе да постанем радиолог, коначна одлука донета је након завршених студија. На списку понуђених дефицитарних специјализација убедљиво се издвојила радиологија као област у којој бих највише желео да се усавршим. Морам да нагласим да нисам зажалио због таквог избора, од првог дана специјализације до данас, радиологија не престаје да ме одушевљава – објашњава доктор Хрњак.


ПОРОДИЦА ЈЕ НАЈВЕЋИ ОСЛОНАЦ

Срђан живи са родитељима и старијом сестром Хеленом, која је специјалиста гинеколог, а  породица им је увек била основни ослонац. У свему што су радили имали су пуну подршку родитеља.

Наши родитељи се не баве медицином и нису покушавали да нас усмеравају ка медицини нити ка било којој другој области, овај избор је био лично наш. Сматрам да је здраво породично окружење неприкосновена основа за развој личности и надам се да сам постао онакав човек каквог су моји родитељи и желели да одгоје – истиче Хрњак.


У  амбуланти на Телепу,  Срђан ради као лекар опште праксе, а због тренутне ситуације у вези са коронавирусом ради на радиолошкој дијагностици у Дому здравља у центру Темерина. Истиче да га посебно поносним чини када се здравствено стање пацијента побољша.

Посао лекара је такав да смо поносни сваки пут када нам се пацијент врати излечен, или барем побољшаног стања због нечега што смо ми урадили, чак и ако су у питању неке ситне ствари.

Да би се постигао успех, Срђан каже да је најважније волети и усавршавати оно чиме се човек бави, упркос томе што је сваки посао тежак, када се ради онако како треба.

Не постоји лак начин да постигнете успех ни професионално ни приватно. То не значи да не можете да уживате у том процесу, најважније је да пронађете нешто што волите да радите и да се у томе непрестано усавршавате, тако вам неће тешко пасти ни учење, ни свакодневни одлазак на посао, а тада је успех загарантован – наглашава доктор Хрњак.

Своје интересовање показао је и за политику, па се у наступајућим изборима за савете месних заједница нашао као носилац листе СНС-а за Прву месну заједницу Темерин, а своје ангажовање у политици је почео, јер сматра да је политичко деловање дужност и обавеза сваког појединца.

У млађим данима нисам показивао много интересовања за политику, мислио сам да њоме треба да се баве људи који су се за то школовали и који су свој живот посветили проучавању политике. Међутим, како Аристотел рече – човек је зоон политикон односно државотворно биће, не постоји човек који може да живи ван политике – објашњава Хрњак.

Потребно је да свако да све од себе како бисмо друштво направили још бољим, не само за себе већ и за будуће генерације. Стајање по страни и чекање да неко други уради посао који би требало ми сами да урадимо, једноставно није избор – закључује за ,,Наше новине“ доктор Хрњак.

Темерин сматра идеалним окружењем за породични живот, због веома развијене инфраструктуре и привреде, а и због близине града Новог Сада. Његова жеља је да Темерин једног дана добије статус града и да постане центар за бањско лечење и туризам.

Т. КРАЈИШНИК