Додељени уговори за субвенционисање енергетске ефикасности

У свечаној сали Скупштине општине Темерин 29. децембра додељено је 45 уговора за субвенционисање мера енергетске ефикасности. За ове намене издвојено је четири милиона динара, 2.5 милиона из буџета Општине и 1.5 милиона из Министарства за енергетику.

Уговоре је делио председник општине Темерин Младен Зец, који је том приликом истакао да је то један вид помоћи грађанима како би њихови домови били топлији, а рачуни за грејање мањи.

План је да следеће године конкуришемо за изолацију на кућама и фасада, наставићемо са суфинансирањем столарије. Циљ нам је да помогнемо нашим суграђанима да имају мање рачуне за грејање и да њихови домови буду енергетски ефикасни. Ове године је процедура била мало сложенија и неколико пута је Министарство за енергетику мењало правилник, па је био мукотрпан посао и за нас и за грађане. Сада када смо први пут то све прошли, верујем да ће наредна година бити много лакша и да смо се мало уходали, тако да препоручујем грађанима да прате сајт Општине и локалне медије следеће године како би се информисали кад ће бити конкурси и да аплицирају.  

Додели уговора присуствовао је и председник Скупшинте општине Темерин Роберт Пастор који је истакао значај ове врсте помоћи за грађане.

Познато је да су куће, не само у Темерину, већи и у целој Србији релативно старе и да доста грађана нема енергетски ефикасне домове. У Темерину је према некој мојој процени 50% домаћинстава такво. Ово ипак много олакшава људима, јер се финансира половина износа која је потребна за промену прозора и врата. Замену столарије на својим домовима ће грађани осетити преко рачуна за грејање, који ће сигурно бити умањени око 20, а можда и више одсто.

 

Снежана Видовић из Темерина каже да је ова помоћ подстакла да промени столарију у свом домаћинству, иако је то одувек желела, али се на тај корак није раније одлучила, јер је то велика инвестиција.

Значај ове помоћи за нас је вишеструк, прво што смо подстакнути да уопште и конкуришемо, нарочито ми који смо то намеравали да урадимо, али се из ових или оних разлога нисмо раније одличили. Сви смо негде свесни да је изузетно важно, у смислу топлоте стамбеног објекта, енергетске ефкасности, прво кренути од прозора, то је негде почетак свега. Зато смо веома задовољни овом врстом помоћи, јер нам је олакшица у сваком смислу.

Да је ова помоћ многима помогла да се одлуче да раде столарију сведочи и Мајорош Геза из Темерина.

Ова средства нису мала и веома смо захвални Општини Темерин на овој врсти помоћи, јер нам је у финансијком смислу много олакшала. Не бих сигурно радио столарију на кући у 2022. години да нисам добио ова средства, чекао бих нема боља времена.

 

Т. К.