Други дан Туристичког самита Војводине одржан у винарији – Атеље вина Шапат

„Винарије и њихова улога у винском туризму“ и „Вински туризам као нова парадигма: развој и перспективе“ – биле су теме данашњих радионица

У величанственом амбијенту винарије „Атеље вина – Шапат“ одржан је програм другог дана Туристичког самита Војводине посвећен винском туризму. Учесници су били у прилици да одслушају две радионице на тему „Вински туризам као нова парадигма: развој и перспективе“ и „Винарије и њихова улога у винском туризму“.
У оквиру прве радионице у којој се највише говорило о перспективи винског туризма и у ком правцу га треба развијати, проф. др Драгослав Иванишевић нагласио је да је потребно да прође минимум 10 година мукотрпног рада и константног улагања да би на крају имали један успешан производ. „Виноград тражи слугу а не господара. Често људи уђу у винску причу на бази тога што виде крајњи производ, а онда када се упусте мало дубље, и суоче са свим изазовима у једној производњи вина, врло често се и обесхрабре. Да би подигли један виноград морате имати доста искуства, доста знања, одабрати добру локацију, адекватну сорту, спроводити свакодневно низ агротехничких мера, да би та производња била успешна“ истакао је проф. др Иванишевић.

Модератор радионице „Винарије и њихова улога у винском туризму“ и сомелијер Вук Вулетић нагласио је да је веома важно да угоститељство буде схваћено на мало озбиљнији начин и да се обезбеди комплетна услуга. „Важно је да вински туриста када посети винарију види производњу, да поприча са представником винарије, да чује нешто о историји те винарије као и о плановима за буду
ност, да након тога седне у угоститељски објекат винарије, да учествује у озбиљнијој дегустацији вина, да проба аутохтоне производе и јела која су интересантна за сам регион, и на крају дана када се све заврши, да може да купи неко вино које ће понети са собом“. Драгана Васиљевић , представница винарије „Звонко Богдан“ је у току друге радионице истакла да се број туриста који посете ту винарију повећава сваке године, као и да град Суботица бележи пораст туриста од 54 одсто.

Основни циљ овогодишњег самита био је окупљање целокупне туристичке привреде на једном месту, умрежавање јавног и приватног сектора у области туризма, унапређење квалитета понуде и разговори о изазовима у туризму.
Реализацију Туристичко самита Војводине подржале су следеће институције и организације: Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Општина Инђија, Туристичка организација општине Инђија, Привредна комора Србије и Привредна комора Војводине. Туристички Самит Војводине заједнички организују Општина Инђија, Туристичка организација општине Инђије, удружење грађана ,,Центар за едукативни развој Нови Сад“ и агенције ,,Balkan Infinity Travel“ и „Explore Agency“.

Више информација о самиту можете пронаћи на веб страницама:

www.turistickisamitvojvodine.com

https://www.indjija.rs/

FB: www.facebook.com/turistickisamitvojvodine

https://www.facebook.com/opstinaindjija2016/

IG: https://www.instagram.com/turistickisamitvojvodine/

https://www.instagram.com/opstina_indjija/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/turisticki-samit-vojvodine-3aab53234/