Државна помоћ од 20.000 евра мајкама за куповину стана или куће

За сада се зна да ће за државну субвенцију у висини до 20.000 евра моћи да се пријаве жене које су родиле бебу после 1. јануара ове године, а познато је и да брак није услов за конкурисање, тако да ће моћи да се пријаве и особе које живе у ванбрачној заједници. Услов је и да заинтересовани немају некретнину у власништву на територији Србије.

Договарамо последње детаље Уредбе која ће уређивати право на новчана средства државе при куповини стана или изградњи куће, а по основу рођења детета – речено је из министарства финансија.

Из министарства наводе да заједно са колегама из Министарства за бригу о породици и демографију и из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, утврђују критеријуме који ће бити познати наредних дана. Министар је рекао да је циљ да што више грађана може да оствари ово право, с обзиром на то да је Влади Србије важно да даље подстиче наталитет у нашој земљи, и да млади родитељи своје породице заснивају у Србији.

Баш зато, желимо да субвенционишемо и куповину стана, али и изградњу кућа, у износу највише до 20.000 евра. Оно што већ прописује Закон о финансијској подршци породицама са децом је да то право може остварити мајка за дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, под условом да први пут стиче у својину непокретност на територији Републике Србије, те да се захтев може поднети у року од годину дана од дана рођења детета. Очекујемо да се у наредних десет дана Уредба нађе на седници Владе РС, тако да ће тада бити познати сви детаљи – навео је Мали.

Брак није услов

Из Министарства за бригу о породици и демографију раније су навели да брак није услов за финансијску помоћ приликом куповине стана, као и да се захтеви предају у року од годину дана од дана рођења детета. Захтев за остваривање права на новчану помоћ за куповину некретнине подносиће се надлежном органу јединице локалне самоуправе, општини, односно службама дечије заштите.

Из Министарства поручују да ће овим изменама Србија „знатно унапредити подршку породицама са децом, што је један од приоритета државне политике с обзиром на лошу демографску слику Србије“. Остало је да Влада Србије прецизније утврди критеријуме за одређивање висине новца, документацију и начин исплате.

Ово право ће моћи да оствари свака мајка за дете рођено од 1. јануара 2022. године и касније под условом да је држављанин Србије и да има пребивалиште у Србији, као и да први пут стиче стан на територији Србије – рекао је министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић пред посланицима када се расправљало о Закону.

Он је навео да право може да оствари и мајка која је страни држављанин и има статус стално настањеног странца, ако је дете рођено на територији Србије или је држављанин Србије.

У случају смрти мајке право може остварити отац детета – додао је Дмитровић.

Од 1. јануара на снагу је ступио пропис по којем жене за прворођено дете од државе једнократно добијати 300.000 динара, уместо 100.000, колико су добијале раније. Такође, добијају једнократно по 100.000 динара за друго и треће дете. Једнократна помоћ не мења износе родитељског додатка за друго и треће дете. Маме и тате за рођење другог детета добијају нешто више од 243.000 динара и тај износ се исплаћује у 24 једнаке месечне рате од по 10.000 динара. За треће дете добијају више од 1.460.000 динара (120 једнаких месечних рата од по 12.000) динара, а за четврто дете нешто више од 2.190.000 динара (120 рата по 18.000 динара).