Едукативне радионице у СШ“ Лукијан Мушицки“

У Средњој школи “Лукијан Мушицки” Темерин 9. јуна одржане су три едукативне радионице у оквиру јавног конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спровођење циљева националне стратегије за младе и програма “Млади су закон”. 

Теме о којима су млади могли да се информишу на овим радионицама су “Опасности на интернету”, “Безебедност у собраћају” и “Здрави стилови живота”. 

Имали су прилику и да попричају са стручњацима из ове три области и добију конкретне савете, као и да се укључе у пројектне активности. 

Директорка средње школе Татјана Вељковић каже да је интересовање ђака за предавања било велико.

Све три радионице су успешно одржане, а деца су показала изузетно велико интересовање. Имали су одличну интеракцију са предавачима. Постављали су такава питања која су нам отворила још неке теме за разматрање, за неке будуће облике сарадње и неке нове радионице. Било је веома корисно, занимљиво и интересантно и надамо се са неким сврсисходним исходом.

Тим поводом школу је посетио и директор Завода за спорт и медицину спорта Данијел Жупић, а према речима Татјане Вељковић договорено је да се следеће године настави и продуби ова сарадња.

Договорено је да следеће школске године из Покрајинског завода за спорт дођу са својом екипом запослених како би спровели мерења и тестирања деце, потенцијалних и тренутних спортиста које наша школа има. Идеја је проистекла из тога што је школа представила своје врхунске такмичаре, са веома добрим резултатима постигнутим из џудоа, стоног тениса и фудбала, где деца интезивно тренирају. Заправо желимо да испитамо зашто је мали број девојчица и женске популације која се бави спортом. 

Пројекат “Информација – мотивација – знање” се спроводи под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, а реализује га Удружење “Асистент” из Новог Сада са партнерима, у периоду од маја до новембра 2022. године. 

Програм одговара на друштвене потребе, односно потребе корисника за повећањем информисаности младих и ставља их у центар пружајући им прилику да, бавећи се темама које их интересуј и стичући нова искуства, знања и вештине, значајно унапреде своје знање како доћи до правих информација из различитих области на што безбеднији начин. 

Средња школа “Лукијан Мушицки” учествовала је и у Ерасмус плус програму размене ученика. Десет најбољих ученика са смера техничари за заштиту од пожара на мађарском наставном језику 14 дана боравили су у Будимпешти, где су имали прилику да уче и раде са алатима који нису на располагању у Србији. 

Тим поводом, ученици који су били део тог програма, 13. јуна представили су својим вршњацима шта су то све научили и које вештине и знање носе са предавања. 

Стручни наставник и коориднатор програма Каролина Пакаи каже да у Истраживачком институту мађарског Образовног центра за управљање катастрофама ђаци стичу знање на европском нивоу.