Ентузијазам и воља пензионера за пример младима

На редовној годишњој Скупштини Општинског удружења пензионера Темерин, која је одржана 29. априла у Омладинском дому, за новог председника, који ће руководити овом организацијом у наредном четворогодишњем периоду, изабран је Мирко Зорић из Сирига, активни члан овог удружења већ 18 година.

Председник удружења Мирко Зорић, све похвале има за свог претходника, јер се, како каже, у претходне четири године доста радило, чиме су се побољшали услови рада и боравка пензионера у овдашњим просторијама.

Канцеларије, односно просторије где бораве пензионери су освежене. У протеклом периоду реновиран је клуб пензионера и канцеларије, замењена је столарија, одрађени су и гипсани радови (спуштени плафони). Није се много путовало из оправданих разлога, а ово што је одрађено је заиста вредно сваке похвале – наглашава Зорић.

Поред свих хуманитарних акција које су у плану за пензионере, Зорић посебан акценат даје на дружењима и излетима и то истиче као приоритет удружења у наредном периоду.

Имамо људе којима треба помоћи, али такође и оне који су усамљени и којима треба друштво. Настојаћемо да квалитет живота најстаријих грађана општине Темерин допуњавамо организовањем великог броја дружења, излета (једнодневних, дводневних), одлазака у бање… – набраја Зорић.

Тога, како каже, у протеклом периоду није било због целе ситуације са коронавирусом, због које су се понашали дисциплиновано.

Углавном кад идемо на излете, као домаћине одаберемо пензионере, где нас они дочекају и покажу нам лепоте свог града или земље у којој живе и у дружењу, уз музику, смех и причу, и размену искустава проведемо доста квалитетног времена заједно. Ово свакако представља допуну квалитета живота, нама пензионерима, у овом трећем добу – додаје Зорић.

Овог месеца председник удружења са десетак пензионера био је на одмору у Бањи Ковиљачи, а за који дан иду у Рибарску бању. Сваке године организује се пут до Мађарске за пензионере из Месне организације Темерин, док за пензионере из Месне организације Сириг у плану је пут до Хрватске. Ове године, с обзиром на то да се отварају границе са суседним земљама, 10. јуна организоваће и летовање у Грчкој за око 25 пензионера из општине.

Погодности за чланове удружења пензионера општине Темерин

Месна удружења пензионера у све четири месне заједнице (Темерин, Старо Ђурђево, Бачки Јарак и Сириг)  у програму рада значајну пажњу посвећују сарадњи са другим организацијама, набавци огрева, обезбеђивању пакета помоћи за најугроженије, контроли здравља, опоравку својих чланова у бањама, екскурзијама у Србији, али и у суседним земљама.

Пензионери могу набавити угаљ и дрва, за шта покажу интересовање и набавка преко удружења им је повољнија него да сами набављају огрев на дрвари, а исто тако могу да га плате на више рата без камате. Како истиче Зорић, то је врло битна и велика олакшица како за пензионере тако и за локалну заједницу.

Ако објединимо све пензионере, можемо да набавимо огрев испод тржишне цене и да договоримо са добављачима да дају на рате робу. То су неке од погодности које можемо да учинимо за наше пензионере. За неке случајеве, где пензионери заиста нису у могућности да себи обезбеде огрев, ми се трудимо да обезбедимо и бесплатна дрва или угаљ, сходно нашим могућностима. Углавном за око 5 пензионера на нивоу целе општине, за које оценимо да је то преко потребно, можемо да обезбедимо 2 до 3 метра дрва или угља бесплатно – прецизира председник удружења.

Најстарији грађани општине Темерин сваке године имају и могућност да иду на опоравак у бање у организацији удружења, а интересовање је увек велико. Ове године са подручја темеринске општине, право на бесплатно лечење у бањама имају 52 пензионера.

Прошле године, преко Општинског удружења пензионера Темерин, право на рехабилитацију о трошку Фонда ПИО могло је остварити 46 пензионера, што због ситуације са коронавирусом није све искоришћено.

Свакако, имамо и редовне акције, где пензиони фонд шаље пензионере у бање, а ми у тим ситуацијама прикупљамо документацију и конкуришемо пензионом фонду за бесплатне бање на нивоу целе општине. Прошле године добили смо око 46 места у бањама, међутим мислим да нису сва искоришћена. Ове године 52 пензионера имаће ту могућност бесплатног лечења у бањама – објашњава Зорић.

Према речима Зорића помоћ државе им је од изузетног значаја, нарочито у време коронавируса, када су најстарији становници и најугроженији.

С обзиром на позицију у којој се због година налазимо као најстарији грађани, здравље нам је поприлично угрожено и стога морамо да водимо рачуна да набавимо све потребне лекове, витамине, да се квалитетно хранимо и живимо, што изискује одређена средства. Свака помоћ нам је добродошла. Стога бих истакао да нам је од великог значаја и помоћ од државе, како новчана, тако и ова у виду витамина – не крије задовољство Мирко Зорић.

У удружењу више од 1200 чланова 

Општинско удружење пензионера Темерин основано је 1. јула 1947. године. Тренутно броји више од 1.200 чланова, који су платили чланарину за ову годину, што им омогућава разне погодности. Од тог броја чланова у Месној организацији (МО) Темерин има око 700, у МО Старом Ђурђеву нешто мање од 200, у Бачком Јарку око 200 и у Сиригу око 250 пензионера. На територији општине Темерин живи нешто више од 6.500 пензионера.

С. К.