Епидемиолошка ситуација у општини Темерин стабилна

Првом и другом дозом вакцинисано 56 одсто грађана, док је трећу дрозу примило око 6000 људи Троје нових специјалиста, психијатар и специјалисти за очне болести и ургентне медицине – Амбуланта физикалне медицине измештена у Дом здравља Бачки Јарак

Минулих дана број заражених на територији општини Темерин је у паду, а према речима директора Дома здравља Темерин др Томислава Угарковића, грађани се никако не смеју опуштати и обавезно се морају придржавати свих епидемиолошких мера.

Број тестираних и број позитивних креће се као и на нивоу државе. Број заражених је опао, али није време за опуштање. Хара нови сој вируса и питање је само времена кад ће код нас доћи. Реч је о непредвидивом вирусу, па вас молим да се не опуштате. Придржавајте се свих прописаних мера – апелује др Угарковић.

 

Вакцинација вируса короне увелико је у току. У општини Темерин је почела 20. Јанауара ове године. Грађани кажу да је вакцинација добро организована и комплетан процес се одвија  без застоја. Од почетка вакцинације до сада прву и другу дозу вакцине примило је око 56 одсто грађана, док је трећу тзв. бустер дозу добило око 6000 грађана. У највећем броју вакцинишу се старији грађани који вакцину примају у амбуланти, а за све суграђане који су непокретни обезбеђене су екипе које излазе на терен. До сада су се пацијенти највише одлучивали за „Синофарм“ вакцину.

 

Укупно је у општини Темерин прву и другу дозу вакцине примило око 56 одсто пунолетног становништва, те је ситуација слична као и у целој држави. Кад је реч о трећој дози, задовољни смо. Трећу тзв. бустер дозу је примило око 6000 наших грађана – прецизира др Угарковић.

 

Тренутно се вакцинација становништва општине Темерин врши у Дому здравља на спрату, поред лабораторије, а на располагању су „Синофарм“, „Фајзер“ и  „Спутњик“ вакцине.

 

Грађани могу да се вакцинишу у Дому здравља, где су се и до сад вакцинисали, сваког дана. На распологању имамо три врсте вакцине Фајзер, Синофарм и Спутњик, тако да грађани имају могућност избора – набраја доктор.

 

Остале службе у Дому здравља Темерин раде по устаљеном режиму, а др Угарковић наводи да су међу запосленима добили троје нових специјалиста.

Сви радимо, ово је била тешка година, како за целу државу, тако и за нас. Због ситуације са коронавирусом наметнуте су нам две нове службе, Ковид центар и Служба за вакцинацију – објашњава др Угарковић. – Укупно имамо 150 запослених, значи бројчано немамо ништа више људи него што је то било раније. Међу тим запосленим добили смо троје нових специјалиста, психијатра и специјалисте за очне болести и ургентне медицине.

Лабораторија ради као и раније, сваки радни дан од 7 до 13 часова. Апотеке су добро снабдевене, раде у склопу Дома здравља од 8 до 16 часова.

Амбуланта физикалне медицине је измештена у Дом здравља Бачки Јарак, јер је како каже доктор, зграда у јако лошем стању и плафон је почео да се урушава.

Пре око месец дана урушио нам се плафон амбуланте физикалне медицине у Кадском купатилу, па смо били принуђени да је привремено преселимо у Дом здравља Бачки Јарак. Ради се о старој згради, почео се рушити плафон и да не би дошло до несреће, морали смо амбуланту изместити – додаје др Угарковић.

Кад је реч о плановима и циљевима Дома здравља Темерин за наредну годину, директор као прво наводи решавање питања простора амбуланте физикалне медицине.

Пре свега, гледаћемо, наравно уз помоћ локалне самоуправе и Покрајине, да у години која је испред нас решимо питање простора амбуланте физикалне медицине. Други циљ нам је да задржимо кадрове које имамо. Трећи да будемо здрави, а четврти да се суграђани што више вакцинишу, јер на тај начин спашавамо себе и све око себе. Ја бих још једном поручио грађанима општине Темерин, да се вакцинишу, јер нема неких посебних нус појава. Вакцина је само спас и ништа друго – закључује за „Наше новине“ др Угарковић.

 

С. К.