Флеке на одећи – трикови за њихово скидање

Флеке са одеће понекад је тешко уклонити ако не знате прави начин да то урадите. У наставку прочитајте неколико корисних трикова који ће вам помоћи да се једноставно и брзо решите упорних флека.

Кафа – Како је флеке од кафе неопходно одмах опрати, најбоље средство за њих је оно које можете најбрже да примените. Газирану минералну воду сигурно увек имате у кући, а она је врло ефикасна када је реч о мрљама од кафе. Наспите је одмах на флеку и мехурићи ће одстранити нечистоћу са ваше одеће.

Алкохол – Мрља од алкохола се чисти раствором детерџента, сирћета и воде и то у односу 30 мл детерџента, 5 мл сирћета и 120 мл воде, чиме третирате мрљу, а потом би требало да је добро исперете млаком водом. Када су у питању различите врсте вина, најефикаснији начин за уклањање флека од црног вина је да по мрљи одмах полијете бело вино. Тако се флека у потпуности неутралише и нестаје. Флеку од белог вина третирајте киселом водом, а уколико је упорнија поспите обилно сољу или истрљајте кришком лимуна.

Воће и поврће – Када је реч о мрљама које настају од разних воћних сокова, мармеладе, ајвара, воћа и поврћа, неопходно је да тканину одмах исперете хладном водом, а можете да је потопите и у мешавину алкохола и воде. Када приметите да је мрља мало омекшала, оперите је уобичајеним поступком. За уклањање најтврдокорнијих мрља веш потопите у комбинацију воде и алкохолног сирћета.

Маст и уља – Мрље од уља или масти драстично нарушавају естетски изглед одеће. Да бисте успешно одстранили мрљу од масти или уља морате то учинити што пре, одмах након што сте запрљали одећу. У уклањању масних мрља требало би да избегавате воду зато што ће флека постати још тврдокорнија. Довољно је да одећу окренете наопачке и да на мрљу нанесете средство за уклањање флека или обичан детерџент за прање посуђа.

Фломастери и маркери – Једна од проверених метода јесте да користите алкохол – натопите флеку алкохолом и одмах је утапкајте ватом. Никако немојте да трљате како се мрља не би раширила. Поступак је угланом потребно да поновите неколико пута како би траг флеке у потпуности нестао. Такође, можете да пробате да решите овај проблем и помоћу лимуна – лимуновим соком натопите крпу која не пушта боју и њоме трљате место на тканини које је уфлекано. Када уочите да је флека нестала, само исперите гардеробу.

На крају, иако је за флеке неопходан само један тренутак непажње, постоји много практичних начина да их се решимо. Верујемо да ће вам наведени трикови бити прави савезници у овој малој, али стресној борби против флека.

М. З.