Грађани задржавају број и ако раскину уговор с мобилним оператером

На друштвеним мрежама се подигла бура због наводне информације која се појавила у јавности да ће Теленор одузимати бројеве телефона корисницима који затраже раскид уговора, пошто је тај мобилни оператер најавио поскупљење својих услуга за 6,9 одсто од 9. децембра.

Из Теленора су за Танјуг демантовали ту информацију и истакли да при раскиду уговора корисник има право да задржи број, пренесе га у припејд или другу мрежу, као и да откупи телефон. Такође, из Националне организације потрошача Србије поручују да је основно право потрошача да откажу уговор без икакве уговорне казне и да у том случају не сме бити никаквог условљавања.

У Теленору кажу да код раскида уговора нико неће бити оштећен и да су права потрошача у том процесу загарантована.

До пометње је дошло након што је Теленор недавно СМС поруком обавестио своје кориснике о поскупљењу, које се, како се наводи на званичном сајту компаније, правда растом трошкова целокупног пословања.Они који нису сагласни са новом ценом тарифног пакета, у складу са чланом 107. Закона о електронским комуникацијама, до 8. децембра имају могућност да раскину уговор без плаћања пенала, стоји у обавештењу.Међутим, истог тренутка на друштвеним мрежама почеле су да круже наводне информације о разним притисцима на потрошаче, како би и поред поскупљења остали у тој мрежи.

Одузимање и гашење броја телефона у случају раскида уговора, онемогућавање преношења броја код другог оператера или исплата целокупне вредности уређаја иако је добијен на основу кредита банке, нека су од упозорења која су ових дана кружила на Твитеру и Фејсбуку.

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић истакао је у изјави за Танјуг да је у овом случају основно право потрошача да откажу уговор, без икакве уговорне казне.

Он сматра да је Теленор упознат са законском регулативом која мобилним оператерима онемогућава условљавање корисника тако што ће присвојити број телефона.

„Вероватно је неко пустио ту причу да би се испитао пулс потрошача, како они реагују на то“, рекао је Паповић.

У случају да је ствар озбиљна, додаје, морају да реагују Министарство трговине, туризма и телекомуникација и надлежне инспекције, а НОПС ће грађанима помоћи да покрену судске поступке.

Он је рекао да се од најаве промене тарифа у Теленору није значајно увећао број притужби удружењу.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић оцењује да је увезена инфлација због скока цена енергената утицала на ово, још једно у низу, поскупљење са којим се суочавају грађани.

Грубишић је рекао Танјугу да некада на олигополским тржиштима, какво чини и неколико мобилних оператера у нашој земљи, може да постоји прећутни договор о синхронизованом повећању цена али да, како је рекао, не верује да је то случај у овом тренутку.

„Пошто је овде само један оператер дигао цене, мислим да се не ради о некаквом прећутном договору“, казао је он.

Грубишић је навео да не може да прогнозира да ли ће и други мобилни оператери подићи цене, као и да се, додаје, чека њихова реакција.

„Теленор можда са овим ризикује, ако други не дигну цене, да изгуби један део клијената“, оценио је Грубишић.

Он се сложио са званичним објашњењем Теленора да пораст трошкова може да буде основ да се део терета пренесе на купце, а то се, како је рекао, могло решити и смањењем профитне марже.

извор: РТВ (Танјуг)