ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – КРВ ДАЛО 23 ОСОБЕ

У Омладинском дому у Темерину 20. марта одржана акција добровољног давања крви

Све више добровољних даваоца – Одазвало се 27 хуманих суграђана, а добровољно крв дало двадесет и троје – Следећа акција добровољног давања крви 25. априла

Ове године, трећој акцији добровољног давања крви која је 20. марта одржана у просторијама Омладинског дома у Темерину одазвало се 27 наших хуманих суграђана, а добровољно крв дало двадесет и троје. Као и много пута раније, заједнички су је реализовали темерински Црвени крст и Завод за трансфузију крви Војводине.

Због короне људи су били уплашени за своје здравље, па је и одзив добровољних давалаца крви био много мањи. На сву срећу, интересовање након коронавируса је све већe. Такво је искуство и докторке Милице Војиновић, која каже да је сада ситуација много боља.

  • На сву срећу интересовање након коронавируса је све веће и веће. У јеку пандемије имали смо мали број добровољних давалаца крви, али сад се полако опорављамо, све је више људи који се одазивају, враћају се и стари даваоци, тако да можемо рећи да је ситуација сада много боља – објашњава др Војиновић.

 

Иако ни у свету, па ни код нас, нису уведена додатна тестирања давалаца, додаје докторка, јесу донете мере селекције грађана који би да дају крв.

  • У случају да је неко прележао корону и да није било упале плућа, мора да прође 28 дана од престанка тегоба, односно повратка на посао да би дао крв. У случају да је оболели имао упалу плућа мора да прође три месеца од опоравка како би дао крв – додаје докторка.

 

Добровољни даваоци крви са територије општине Темерин су се, као и увек, и овог пута одазвали акцији у нешто већем броју него раније.

Зоран Латиновић из Темерина, казао је за „Наше новине“ да се 80 пута одазивао позивима за добровољно давање крви и сматра да сваки грађанин треба да се укључи.

  • Редовно се одазивам на овакве акције, до сада сам негде око 80 пута дао крв. Био сам болестан, био сам у болници и видео колико то значи људима који су у критичном стању. Сматрам да сваки грађанин треба да се укључи – поручује Латиновић.

 

Задовољство не крије ни Милијана Нишељић из Темерина, која каже да јој је ово други пут да даје крв, све са циљем да некоме помогне.

  • Други пут дајем крв, а одлучила сам се на то да бих неком помогла. Скоро је моја снајка имала проблем, била је у болници и била јој је потребна крв, тако да је и то један од разлога зашто сам одлучила да дам крв – прецизира Нишељић из Темерина.

 

Међу добровољним даваоцима крви било је и људи који први пут дају крв. Један од њих је и Никола Савић који као мотивацију наводи своју другарицу која се редовно одазива на овакве акције.

  • Први пут дајем крв сада. На друштвеним мрежама сам видео да ће акција добровољног давања крви бити у Темерину и помислио сам што да не дођем кад сам већ здрав, што не бих помогао неком. Највише ме мотивисала другарица која се одазива на овакве акције, па сам ето и ја одлучио да дођем.

Захваљујући добровољним даваоцима крви трансфузија крви и крвних продуката помаже у спасавању милиона живота сваке године. Она помаже онколошким, хематолошким болесницима, пацијентима у хитним стањима, продужава животни век и побољшава квалитет живота оболелима, а без трансфузије нема ни комплексних медицинских и хируршких захвата.

Докторка Војиновић се захваљује и позива све здраве грађане да ако нису, постану добровољни даваоци, а да они који то нису дуго учинили, ураде сада.

  • Акције су нам отприлике у просеку једном месечно, имамо добар одзив и захваљујемо се овог пута грађанима општине Темерин, као и вама медијима уз помоћ којих успостављамо контакт са даваоцима. Тако да много хвала Темеринцима на одзиву и великој помоћи коју нам пружају.

 

Следећа акција добровољног давања крви биће одржана 25. априла.

 

ВОДИЧ ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Свака здрава особа, од 18 до 65 година за коју се лекарским прегледом и провером крвне слике утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу која крв добија, може бити добровољни даваоц крви. Мушкарци могу да дају крв на 12 недеља, а жене на 16 недеља. Докторка медицине Милица Војиновић каже да није потребна нека посебна припрема за давање крви, а ни посебан режим после, само да је особа одморна, наспавана и да доручкује.

  • Крв могу дати све пунолетне особе, од 18 до 65 година, које су здраве, које немају неке теже хроничне болести или терапије. Уколико имају неке недоумице могу се увек консултовати са лекарима из Завода за трансфузију крви. Битно је да у скорије време нису били прехлађени, да није било неких хируршких операција или интервенција, да се добро одморе и једу пре давања крви и то је то. Труднице не могу давати крв, јер су њима повећане потребе у сваком погледу, тако да морају сачекати да прође трудноћа, минимум шест месеци од порођаја, као и период дојења – наводи докторка.

 

Након давања два сата не би требало да се конзумирају цигарете, да се избегава физички напор и пуно течности да се пије.

Процедура давања крви креће попуњавањем упитника и провером хемоглобина, након чега следи лекарски преглед који обухвата проверу крвног притиска и ослушавање срца и плућа, а завршава давањем анамнезе доктору, на основу које се утврди да ли особа може да буде добровољни даваоц крви. Од докумената потребна је само лична карта, ради идентификације даваоца крви.

 

С. К.

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин. Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине
Темерин.