Инсулинска резистенција

Замолили смо проф. др Милана Убавића, власника “Медлаб” лабораторије, да нас још едукује на тему инсулинске резистенције.

Да би се квалитетно урадила анализа шећера у крви, изузетно је важно да се пацијент добро припреми, а то подразумева адекватан начин живота претходног дана – без велике физичке активности, без касне вечере, алкохола и без доручка, цигарете и кафе, ујутро пре узорковања крви, коју треба дати  до 9 часова.

Директно са шећером у крви повезане су и  вредности инсулина у крви. Да бисте добили најадекватније вредности, треба инсулин радити у току ОГТ  теста.  На  основу добијених вредности шећера и инсулина у току  ОГТ теста, лекар специјалиста ендокринолог, може донети дијагнозу да је уредан налаз, који треба пратити, или да се ради о поремећају који се зове инсулинска резистенција, или да се ради о дијабетес мелитусу.

Инсулинска резистенција је болест савременог доба и у директној је вези са неадекватним начином исхране и смањеном физичком активношћу. На основу урађених резултата и клиничке слике, лекар одређује терапију и даје препоруке за промену режима исхране и физичке активности.

Поред овог прелазног облика, дијабетес је у порасту, а од њега болује само у Србији око 800.000 становника. Претпоставља се да постоји велики број недијагностикованих случајева. Зато, урадите превентивно ОГТ тест са инсулинима и са резулатима се јавите свом одабраном лекару – каже проф. др Милан Убавић.