“Ја сам, ја хоћу – Светски дан борбе против рака”

У оквиру Календара јавног здравља 4. фебруар се у свету и код нас обележава као Светски дан борбе против рака. Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака већ традиционално обележавају Светски дан борбе против рака сваког 4. фебруара. „Ја сам, ја хоћу“ – слоган је трогодишње кампање која је покренута 2019. године, подстичући појединце и заједницу да дају свој допринос смањењу глобалног терета раком.

Тренутно, око 18 милиона људи оболи од малигних болести у свету, а око 9,6 милиона регистрованих смртних случајева од свих локализација малигних тумора. Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, Србија се сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске).

Сваке године у Србији се дијагностикује око 40.000 нових случајева рака, а више од 20.000 особа умре од малигних болести. Према подацима регистра за рак, мушкарци највише обољевају и умиру од рака бронха и плућа, рака дебелог црева и ректума и рaкa простате. Код жена малигни тумор се најчешће локализује на дојци, бронхијама и плућима и дебелом цреву и ректуму.

Превентивне активности представљају кључни јавноздравствени приступ у процесу контроле малигних болести. Процене говоре да се чак 40% малигних болести може избећи применом интервенција у животном стилу: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, конзумирањем здраве хране, вежбањем. У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који ће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.

Светски дан рака има за циљ да спречи милионе смрти широм света подизањем свести, едукацијом, утицајем влада, друштва и појединаца.

Придружимо се обележавању овог дана и појединачно и заједно!

М.М.