„Јарачка рапсодија“ – нова туристичка тура

У сарадњи са Туристичком организацијом општине Темерин и Explore Novi Sad по први пут организована је туристичка тура под називом „Јарачка рапсодија“. Туристичка тура почиње посетом Етно-парку „Брвнара“ – завичајном музеју крајишких Срба – колониста који су населили Бачки Јарак након Другог светског рата.

Кроз причу кустоса Етно-парка посетиоци су се ближе упознали са историјом и културом Бачког Јарка и етнолошким карактеристикама Срба Крајишника, а након разгледања етно-комплекса дегустирали производе из Крајишког краја (савијаче, уштипке, пецива) које су вредне руке Актива жена припремиле за посетиоце. У аутентичном крајишком дворишту своје  производе, мед и ликер, посетиоцима је представило и удружење пчелара „Еко пчелар“ из Бачког Јарка, а уметничке рукотворине и жене из Креативне радионице из Темерина.

Након посете Етно-парку, посетиоци су посетили Храм Успења Пресвете Богородице у центру Бачког Јарка, а после обиласка православне цркве причу о историји насеља на аутентичан начин представио је један од последњих потомака Немаца из Бачког Јарка, господин Јохан Валрабенштајн. Надахнути овом причом шетњу су наставили до познате швапске куће у центру села где им је приређена топла добродошлица од стране домаћина и организована дегустација вина и ликера газдинства Јурић.

Посета Крафт пивари (“Mr Smith Craft Brevery”) остављена је за крај четворочасовног туристичког обиласка упознавањем са процесом производње уз неизоставну дегустацију неколико врста пива. Супруга власника пиваре бави се производњом керамике што је употпунило ову занимљиву причу и туристичку туру.

Посетиоци су задовољни понудом туристичког аранжмана, а према речима гошће Софије Секулић из Новог Сада, на њу је највећи утисак оставио господин Јохан са историјском причом насеља и осврта на период Другог светског рата, као и Етно-парк „Брвнара“ са етнолошком сталном поставком.

Исто мишљење дели и њена ћерка, Ана Секулић која је истакла значај разноликости понуде у малим местима, а посебно је задовољна посетом Крафт пивари. Према њеним речима Војводина има традицију везану за производњу пива али би требало да се за туристичку сврху додатно унапреди промоција занатског пива у малим насељима у којима постоји овакав вид понуде.

[supsystic-gallery id=33]

 

М. М.