ЈЕДНА ПОБЕДА И ДВА РЕМИЈА ТЕМЕРИНСКИХ ШАХИСТА

Остала још два кола до  краја Бачке лиге Нови Сад – Све више младих заинтересовано за играње шаха – Највећи проблем ШК Темерин и даље недостатак просторија

У мају месецу почело је шаховско првенство Бачка лига Нови Сад, а домаћин првог кола био је Шаховски клуб Темерин, који је угостио екипу Србобрана. Такмичење је почело у Омладинском дому 14. маја, а учешће су узели такмичари из различитих делова Србије, али и иностранства.

Србобрански шахисти су били један од фаворита за прво место, јер је то екипа коју наши шахисти нису победили пртходних десет година. Међутим, победу на крају првог кола понели су темерински шахисти резултатом 4:2, чиме су се кандидовали за највиши пласман у овогодишњем првенству.

Победе су остварили: Бранимир Бањац, Властимир Ковачић, Шандор Пастор и Золтан Ботка.

Друго коло Бачке лиге Нови Сад одржано је 21. маја, а наши шахисти су били гости екипи Шаховског клуба Младост из Бачког Петровца. То је екипа која је прошле године освојила прво место. У другом колу наши шахисти су одиграли нерешено 3:3, након чега су на табели заузели 4. место са победом и ремијем.

Победе у другом колу остварили су: Андор Рајшли, Властимир Ковачић и Радомир Марковић.

У недељу, 28. маја Темерин је опет био домаћин тећег кола, овога пута екипи 64 из Новог Сада. Резултат трећег кола је такође био нерешен 3:3.

Председник Шаховског клуба Темерин Јанош Чорба каже да је веома задовољан резултатима које постижу темерински шахисти, али да им највећи проблем представља то што немају простор у којем би могли да окупљају већи број, нарочито млађих шахиста и да своје знање пренесу на неке будуће генерације.

 

  • Имамо доста јаке играче и због тога је у плану да наредне године региструјемо и другу екипу у најнижој лиги. Имамо неколико младих људи који долазе у клуб и желимо и њих да укључимо. Нажалост још увек немамо своје просторије како бисмо радили са децом, што нам је велики проблем. Много је више младих људи који су заинтересовани, али немамо где да радимо са њима. То је између 30 и 40 деце који би волели да играју шах. Морам такође да кажем да имам на неки начин и моралну обавезу према бившим члановима клуба, који нажалост нису више са нама, да и у Бачком Јарку оснујемо клуб.

 

Остала су још два кола до краја Бачке лиге Нови Сад, следећи викенд, 4. јуна, темерински шахисти састају се са ШК Капабланка у Новом Саду, након чега ће 11. јуна бити домаћини ШК Сутјеска из Бачког Доброг Поља чиме ће бити завршени пролећни турнири.

 

Т. К.

 

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине
Темерин.