Како да вам мушкатле цветају до краја јесени

Мушкатле су једна од најпопуларнијих врста цвећа на нашим просторима. Толику популарност дугују лаком одржавању и јефтиној цени, а пре свега раскошној лепоти цвета мушкатле.

Саксије са мушкатлама најлепши су украс сваке баште или балкона, током лета, а да ли сте знали да могу да цветају до касне јесени?

Ево како да вам то успе!

Уколико биљка нема довољно јода, развијаће се успорено и бити подложнија болестима. Такође, јод у биљкама регулише проток воде и размену кисеоника и чини их отпорнијим. Код биљака које цветају продужује време цветања, али га можете користити и код других биљака, као и за заливање поврћа у башти.

Такође, од пролећа до јесени мушкатле је добро два пута месечно заливати водом у којој се налази прихрана за биљке на бази фосфора и то је добро за подстицање цветања.

Обезбедити мушкатлама довољно јода веома је лако – ставите кап фармацеутског јода у литар воде, а потом сипајте 50 мл те воде с јодом уз унутрашње ивице сваке саксије. Пазите да не претерате јер можете да одштетите корен и припазите да га не користите са производима за биљке у којима већ има јода јер ће доза бити превелика.

Једна кап јода лечи биљке од пепелнице, труљења и гљивица – овај трик сваки баштован мора да зна!

Још један трик за бујање мушкатли!

Неки људи ове биљке повремено (једном недељно) залију млеком јер и то погодује добром цветању, али и јачању мушкатли и бољој апсорпцији храњивих материја из земље. Млеко садржи потребне минерале као што су калијум, калцијум, фосфор и магнезијум.

Ово предивно цвеће воли сунце, па га држите на јужној страни балкона или дворишта.

Пазите како их пресађујете јер им корен не подноси превише влаге па је битно да је дренажа у земљи добра, а то ћете постићи, на пример, мешањем земље са каменчићима и стављањем слоја гранула за дренажу на дно саксије.

Када се на листовима појаве црвенкасти рубови, то је знак да је мушкатли хладно. То се најчешће догађа када је дању јако топло, али ноћи су хладне. У том случају није лоше биљку ноћу ставити на топлије место па је ујутро опет извадити и тако док ноћи не постану топлије.

Према неким истраживањима, мушкатле је добро имати и унутар куће јер њен мирис ублажава главобољу и помаже код несанице.

М. З.