Како на најбољи начин да уклоните гел лак са ноктију код куће

Гел маникир има безброј предности, али скидање истог ван салона је друга прича. Једном када се ивица око кутикуле почне подизати, потребна је сва самоконтрола да саме не покушамо да покидамо гел са ноктију и нанесемо ноктима велику штету.

У наставку текста даћемо вам најбоље и најлакше методе за ефикасно уклањање гел лака без оштећења ноктију.

Прво заштите кожу

Пошто ћете нокте натапати ацетоном, важно је да кожу око ноктију претходно заштите. Можете намазати уље, крему за кутикулу или вазелин.

Истурпијајте горњи слој гела

Грубом турпијом покушајте да скинете горњи слој гела, како бе се ацетон боље пробио до површине нокта. Довољно је да сикинете сјај.

Потопите вату у ацетон

Комаде вате натопљене ацетоном ставите на нокте. Обавезно проверите да је у питању чисти ацетон, а не скидач лака за нокте, јер ацетон брже и ефикасније разграђује лак.

Вату учврстите алуминијумском фолијом

Како би задржали комаде вате на ноктима, обавијте их алуминијумском фолијом. Ако вам координација са фолијом не иде, постоје пластичне штипаљке за ту сврху.

Или прескочите вату и фолију и уроните нокте у ацетон

Овај процес траје дуже, али чини чуда ако немате вате или фолију при руци. Узмите две посуде, једну мању и једну већу. Већу напуните топлом водом, мању онда ставите у већу и у њу сипајте ацетон. (Као када топите чоколаду на пример). Никако немојте ацетон загревати у микроталасној, јер је лако запаљив. Сачекате минут до два да се загреје у води, па ставите прсте у ацетон и пустите да вам се нокти натопе.

Држите нокте у ацетону 10 до 15 минута

Приметићете како се углови лака одвајају од нокта, узмите дрвени штапић за за маникир и нежно лабавите гел по ивицама, држећи прсте и даље у ацетону, тако све док не скинете лак потупуно.

Ако сте користили вату и фолију, гел ће се уз мало притиска  скинути сам када их скинете. Ако се ипак не скине у потпуности, послужите се дрвеним штапићем. Ако нежним потезима и даље не успевате да скинете гел, натопите нокте поново и сачекајте још 5 минута, стрпљење је кључно.

Негујте нокте након скидања гела

Ацетон исушује, зато је важно да ноктима вратите влагу након натапања. Прво их истурпијајте благом турпијом док не изгладите површину нокта. Потом чисте нокте намажите уљем. Након неколико минута оперите руке и нанесите на нокте и ико њих велику количину креме за руке. Понављјате негу наредних пар дана. Ако баш желите да их налакирате истог дана, дајте претходно ноктима бар пар сати да дишу.

М.З.