Како најбрже и најлакше опрати прозоре и стаклене површине

Пролећне температуре и сунце које све више завирује у наш дом, дефинитивно нас опомиње да је време за велико распремање. Радовали се ви томе или не, време је да свој дом освежите и да допрете до оних површина које сте током зимских месеци помало занемаривали. Јер кад сунце огреје сва прашина на појединим местима почне да нам боде очи.

Када је распремање стана у питању, ставка без које оно не може проћи, јесте прање прозора, што многима баш и није омиљени део посла. Зато смо одлучили да вам дамо пар практичних савета који ће вам помоћи да беспрекорно оперете све стаклене површине без и једне мрље и трага.

У наставку вам представљамо топ трикове за лакше прање прозора и стаклених површина:

  1. Увек перите прозоре када је напољу облачно, али не пада киша. Сунчано време није погодно за прање стаклених површина јер их осуши пре него што стигнете да их угланцате, због чега и остају беле мрље после прања.
  2. Уместо класичног куповног, направите своје средство за чишћење прозора и сткла. Све што ће вам бити потребно јесте вода и алкохолно сирће и добићете средство које сигурно неће остављати трагове. Узмите флашу са прскалицом и помешајте у њој воду и сирће у размери 50:50. Уколико су прозори јако прљави додајте овом раствору и кашичицу-две соде бикарбоне.
  3. Пре него што напрскате средство за прање, прозоре прво пребришите сунђером који сте натопили у воду, како бисте скинули оне грубље слојеве прљавштине и прашине. Препорука је да уместо обичне користите дестиловану воду, јер је обична вода, поготово из градског водовода, препуна каменца, што такође утиче на беле мрље на стакленим површинама после прања. Дестиловну воду користите уместо обичне и када је мешате са сирћетом.
  4. И на послетку, када сте своје прозоре третирали средством за чишћење, остало је и да добро угланцате стаклене површине, а то је уједно и кључан корак како бисте добили ефекат чистих прозора и високог сјаја. То значи да треба да одаберете адекватну крпу односно тканину за гланцање. Многи практикују да за овај корак користе папирне убрусе, што није препоручљиво, јер оставља трагове, што важи и за обичне памучне крпе. Најбоље би било да користите крпу од микрофибера, односно магичну крпу, или да се послужите старим триком и искористите старе новине. Све ово, наравно, можете применити и на стаклене површине у вашем стану – огледала, стаклене полице, столове и сл.

М. З.