Ko све добија 100 евра?

Министар финансија Синиша Мали стога је, у оквиру рубрике „Питајте министра финансија“ на Инстаграму, позвао грађане да му упуте питања у вези с овом темом.

„Причамо о исплати 100 евра помоћи младима“, навео је министар раније у току дана на Инстаграму у сторију, додавши да управо ту заинтересовани могу да му шаљу питања.

„Да ли ће исплату добити сви ‘са навршеном’ 30. годином живота или ‘до навршене’ 30?“, гласило је питање једног од корисника поменуте друштвене мреже.

Министар Мали на то је одговорио да ће право на 100 евра новчане помоћи имати млади од навршених 16 до навршених 29 година, на дан ступања на снагу закона који регулише ово питање, а који ће се наредне недеље наћи на седници Народне Скупштине.

Такође, једно од питања је гласило „Да ли је потребна накнадна пријава ако смо већ били у регистру претходних исплата?“.

„Јесте, потребна је!“, одговорио је Мали.

На питање да ли је потребно да се за 100 евра пријави и неко ко прима породичну пензију, министар је поручио: „Да, потребно је да се сви пријаве сем примаоца новчане социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција“.

Једног корисника друштвене мреже интересовало је и да ли је за исплату потребан нов рачун или у ту намену важи стари наменски рачун који је отворен приликом исплате претходне новчане помоћи од 20 евра.

„Не важи стари наменски рачун, уколико немате свој, одаберите банку у којој желите да вам извршимо исплату и ми ћемо вам отворити рачун“, одговор је министра финансија.

Адреса за пријављивање биће иста као и претходних пута када су се грађани пријављивали за новчану помоћ од државе – idp.trezor.gov.rs.

За добијање 100 евра биће потребна само лична карта и број рачуна, или, уколико лице не поседује рачун, треба само да одабере банку у којој ће Министарство финансија отворити рачун због исплате помоћи.

Исплата новца почиње почетком фебруара.

Подсетимо, држава ће додатно помоћи здравствене раднике повећањем плата за осам одсто, уз једнократну помоћ од по 10.000 динара, док ће по 20.000 динара добити сви пензионери у Србији. Такође, од 1. јануара се за прво дете добија по 300.000 динара, док се за друго и треће дете добија по додатних 100.000 динара, уз већ постојеће мере новчане подршке.