Колико је до сад и колико још новчане помоћи од државе у 2021. години?

Званичници  Републике Србије најављују да ће поред додатака пензионерима и сви пунолетни грађани у децембру добити још 20 евра помоћи од државе.

Влада је средином септембра усвојила предлог о исплати додатних 20 евра. Синиша Мали министар финаснија  је рекао да они који су се пријавли за 30+30 евра није потребно да се додатно пријвљују за тих 20 евра.

„За оне који се нису пријавили или који су у међувремену постали пунолетни моћи ће да се пријаве од 15. новембра до краја новембра“, рекао је Мали.

Неке од исплаћених помоћи: 

Помоћ пензинерима

Током ситуације проузроковане пандемијом коронавируса, Влада је посебну пажњу обратила пензионерима. Они су 22. септембра добили по 50 евра,а затим очекују у новембру по 30 евра и још 20 евра у децембру.

Велику пажњу јавности привукла је изјава председника Србије Александра Вучића у којој је навео да ће пензионери почетком следеће године добити по 20.000 динара.

У нашој држави за више од 35 одсто пензионера, тај износ биће већи од месечних примања, док око 42,3 одсто има пензију између од 20.000 до 40.000 динара.

Помоћ становницима АП Косова и Метохије

Крајем маја, за помоћ грађанима српске националности на КиМ, према подацима Министарства финансија извдвојена је сума од око 1,5 милијарди динара.

За  ову врсту помоћи посебна пријава није била потребна. Тада су незапослени Срби добили по 200 евра, док су деца до 18 година и остали добијали по 100 евра.

Помоћ незапосленима 

У јуну 2021. исплаћена је и додатна помоћ од 60 евра за све незапослене који су пријављени у Народној служби за запошљавање.

Подстицај за вакцинисане

У јуну су  вакцинисани грађани добили по 3.000 динара, на шта је потрошено укупно девет милијарди, наведено је из Министарства финансија.

Помоћ великим предузећима и најугроженијим секторима

Министар финансија је почетком марта гостујући на телевизији Прва навео и да ће половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити, осим микро, малих и средњих предузећа, и велика предузећа.Он је тада објаснио да је реч о укупно 1.550.000 запослених, као и да је пријава за март у току, а да ће 8. априла бити прва исплата.

Према његовим речима, у склопу трећег пакета, помоћ су добили најугроженији сектори, као што су ауто-превозници, који ће добијати шест месеци 600 евра по аутобусу.

Такође је тада најавио да држава има у плану  још једну пуну минималну зараду коју ће исплатити угоститељима, туризму, туристичким водичима, рентакар агенцијама, а када ће се помоћи и  хотелима са 150 евра по соби.

 

М.С.