Крпељи вребају из траве

Крпељи су паразити који сисају крв и који могу бити преносници разних болести. Опасни су и по човека и по животиње.
Овај паразит живи на свим зеленим површинама било да се ради о селу или граду. Дворишта кућа, ливаде, градски паркови, улице,  њихово су станиште док не пронађу домаћина у виду човека или животиње. Када додирне животињу, крпељ се пресели на њу и причврсти се угризом за кожу сишући крв.  
Почетак пролећа и јесени идеално је време за њихову акцију, али искуства су показала да могу бити активни током целе године.

  • КАЧЕЊЕ КРПЕЉА

Уколико ваш пас или мачка слободно шетају по дворишту или их изводите у шетњу, морате их редовно прегледати и на тај начин спречити ујед крпеља. Крпељ је јако мали, као чиодина глава, црне је боје и пауколиког изгледа. Како пије крв, тело му постепено расте, шири се и постаје смеђе боје и на крају сиво. Срећа је ако угледате и уклоните крпеља са длаке свог љубимца док се он још није закачио за кожу. Уколико се он већ закачио, можете га напипати јагодицама прстију. Крпељи се каче за кожу на местима где је она најмекша- уши, врат, стомак, део испод браде, па посебну пажњу посветите потрази на тим местима. Ово је изузетно важно за псе и маце који имају дугу длаку и који се не шишају.

  • ВАЂЕЊЕ КРПЕЉА

Постоје пластичне справице и пинцете којима брзо и лако можете уклонити крпеља са коже љубимца. Пинцетом га ухватите за део до коже и полако окрећите у смеру супротном од казаљке на сату. Битно је да не чупате и не вучете, јер може да се деси да му глава остане унутра, а то није добро. Такође, не притискајте му стомак, јер ће сав садржај из себе повратити у вашег љубимца, а то није добро. Ако га полако вртите, извући ћете га заједно са главом.  Након тога крпеља убијте или спалите, немојте га никако живог бацати у смеће. Свакако се јавите ветеринару. Уколико нисте сигурни да ли ћете добро извадити крпеља или се плашите, обавезно се јавите ветеринару како би дао одговарајућу терапију вашем љубимцу.

  • СИМПТОМИ

Ако нисте на време прегледали свог пса или мачку, приметићете по њиховом понашању да нешто није у реду- невољни су, куњају, изгубе апетит и жељу за игром. То су први знаци да се на кожи љубимца налази крпељ. Потражите га и извадите, али обавезно се јавите ветеринару. Могуће је и да се крпељ сам откачио, али су симптоми и даље присутни.

  • ПРЕПАРАТИ

На нашем тржишту има доста препарата против крпеља. Најделотворнији је Frontline Combo за псе или маце. То је нека врста ампуле која се утисне на кожу љубимца у пределу врата или дуж кичме. Купује се у ветеринарским апотекама или боље снабдевеним пет шоповима. Његово дејство је око три месеца, мада и тада треба редовно контролисати длаку и кожу љубимца.

  • ОКОЛИНА

Веома је важно да и себе и свој животни простор обезбедимо од крпеља. Усисавајте тепихе и намештај, проветравајте и истресајте  прекриваче и гардеробу, јер крпељ може са длаке вашег пса да падне на неки од намештаја у кући чекајући новог домаћина. Редовно купајте, шишајте,  четкајте и прегледајте своје длакаве пријатеље како бисте на време уочили неке неправилности на њиховој кожи.

К.Ћ.