КУД „Вук Караџић“ концертом „Вуково лето“ обележио 43 године постојања

Културно-уметничко друштво “Вук Караџић” из Старог Ђурђева у недељу, 30. маја, организовало je свечани концерт “Вуково лето” у позоришној сали Културног центра “Лукијан Мушицки” Темерин.

Због епидемиолошких прилика концерт је подељен у два термина – Концерт дечијих фолклорних ансамбла и Концерт извиђачког фолклорног ансамбла.

Поред КУД-а „Вук Караџић“ публици су се представили и извођачки ансамбл ХКЦ „Буњевачко коло“ из Суботице и певачка група студијског програма етномузикологија Академије уметности из Новог Сада.

Концерти су имали и хуманитарни карактер, па је део прихода од улазница био намењен за лечење суграђанина дечака Николе Дангубића.

Анђелко Ђукић из КУД-а „Вук Караџић“ истакао је важност одражавања ове манифестације у време када је култура због епидемиолошке ситуације у незавидном положају.

У периоду када су култура и уметност потиснути у други план, успели смо организовати и реализовати,уз подршку Општине Темерин, изузезно важан догађај за наше Друштво, а то је пројекат „ВУКОВО ЛЕТО“ – свечани годишњи концерт којим смо обележили 43 године постојања културно-уметничког друштва „Вук Караџић“. То је манифестација која је пронашла своје место на културној сцени Темерина и прерасла у незаобилазан културни и друштвени догађај препознатљивог карактера.

Послењих годину и по дана култура се суочава са бројним изазовима, а самим тим и културно-уметничка друштва којима, након дуге паузе, реализација оваквих догађаја много значи и представља на неки начин нови почетак, што и говори слоган овогодишње манифестације који гласи „Почети изнова“.

Протекла година натерала нас је да се запитамо како ћемо даље и да погледамо шта је све урађено до сада – како бисмо могли да се прилагодимо и осигурамо опстанак у време велике неизвесности. Поред свих околности, сцена је наш други дом, али не само наш, него и разних музичара, плесача, глумаца, уметника – надамо се да ћемо ускоро успети наставити са нормалним животом, да и даље живимо уз традиционални плес, музику, песму и разне догађаје. „Почети изнова“ је слоган концерта уједно и порука коју желимо да пошаљемо,а то је да у будућност понесемо само најбоље из прошлости – наглашава Ђукић.

Т. И.