Lepota stiže iz duše drveta – Dušan Rakić

Veština i umetnost stvaranja nesvakidašnjih radova od drveta

Tanka je granica između zanata i umetnosti, a koliko je toga umetničkog u zanatstvu ili zanatskog u umetnosti još uvek je nepoznanica. Svaki umetnik ili zanatlija je najpre bio amater, međutim, kada usavršite određeni zanat toliko da preraste u umetnost, počnete da stvarate nesvakidašnja dela. Ova priča nas vodi u jedno mesto blizu Novog Sada, u kojem živi i stvara Dušan Rakić, majstor starog i umetničkog zanata intarzije. Dušan je rođen u Temerinu, gde je i odrastao, a interesovanje za drvo pokazao je još u ranom detinjstvu. Zahvaljujući kućnom prijatelju, Ereš Erneu, koji se na taj način bavio obradom drveta, već sa 12 godina je počeo da uči osnove ovog zanata.

Tehnika kojom se bavi naziva se intarzija i podrazumeva ukrašavanje proizvoda stolarske zanatske umetnosti. Dušan se na drugačiji način poigrava sa ovom vrstom zanata i svoje radove pretvara u neobična, uglavnom enterijerska, umetnička dela.
Prvi rad koji je napravio bio je Pera Detlić, dok je drugi bio portret Džimija Kartera, američkog državnika, koji je te davne 1978. godine ugostio predsednika tadašnje Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Dušan je kao srednjoškolac dovoljno novca zarađivao radeći Titov portret, koji je u to vreme bio medijska ikona u Jugoslaviji, ali i svetu.


Razvijajući svoj talenat i veštinu često je aplicirao na različite konkurse. Tako je 2011. godine osvojio počasnu nagradu na konkursu Američke korporacije za proizvodnju i distribuciju furnira sa sedištem u Njuportu, što je bila velika potvrda za njegov dotadašnji rad. Na istom konkursu je učestvovao i ove godine i osvojio jednu od glavnih nagrada, u kategoriji specijalni proizvodi.

Radio je u ovim tranzicionim vremenima u različitim firmama, međutim 2012. godine odlučio je da profesionalizuje svoj hobi i otvori svoju zanatsku radnju Marketri dizajn. Njegova radionica je jedina registrovana zanatska radnja u zemlji i regionu koja se manufakturno bavi ovim zanatom sa sertifikatom Ministarstva privrede za izvrsnost umetničko-zanatskog bavljenja.
Svoje radove je predstavljao i van granica naše zemlje. Godine 2014. učestvovao je na Muskat festivalu u Omanu, gde su bili predstavnici iz velikog broja zemalja sveta. Nakon toga dobio je poziv Muzeja lepih umetnosti u Beškeku u Kirgistanu 2016. godine, gde je držao majstorsku radionicu u jednom etno selu, kako kaže, u gotovo nestvarnoj čaroliji prirode jednog od najvećih gorskih jezera, Isik-Kul, dok je 2019. godine posetio Festival zanatstva u Kokandu (Uzbekistan).
Uradio je na stotine radova, ali mu je kvalitet uvek bio ispred kvantiteta, o čemu svedoče i njegova dela. Jedan od najzahtevnijih Dušanovih radova je Seoba Srba u koji je uložio dve godine truda i celodnevnog rada i koji krasi predvorje zgrade Opštine Temerin, male vojvođanske varošice nadomak Novog Sada.


T.K.