Лимун – чудотворно средство за чишћење вашег дома

Осим освежавајуће лимунаде, укусне торте или сладоледа, од лимуна можете направити и неколико „рецепата“ који ће чишћење куће учинити лакшим и бржим.

Сазнајте како!

  1. Очистите фугне – зидови купатила и кухиња углавном су обложени отпорним керамичким плочицама, али прљавштина ће се често завући у уски простор између плочица. Како бисте решили проблем, умочите стару четкицу за зубе у лимунов сок и на једноставан начин очистите фугне.

  1. Даска за сечење – Пластичне и дрвене даске за сечење свакодневно користимо, а на њима сечемо све од воћа, поврћа и хлеба, па до меса. Током времена, даска ће апсорбирати мирисе разних намирница. Како бисте их дезинфиковали и уклонили бациле и непријатне мирисе, на даску утрљајте половину лимуна, оставите да делује 10 минута и затим исперите топлом водом.

  1. Посуде за храну – Баш попут дасака за сечење, пластичне посуде за храну такође „привлаче“ мирисе. Непријатни мириси, али и мрље ће нестати уколико посуде натопите у судопери, коју сте напунили водом и додали мало лимуновог сока.

  1. Уклоните масноћу – Како бисте током прања посуђа ефикасније очистили масне лонце, свом детерџенту за суђе додајте мало лимуновог сока.

  1. Свежији ваздух – додајте неколико капи лимуна у лонац са кипућом водом. Други начин је да насечете неколико лимуна на кришке и ставите их у чинију у коју сте сипали мало соде бикарбоне.

  1. Решите се буђи – Помешајте лимунов сок и со и смесу утрљајте на радну површину у кухињи, купатилске плочице или на неку другу површину на којој имате буђи или једноставно желите да уклоните прљавштину.

  1. Одчепите и освежите водовод – Проблем зачепљеног водовода можете решити уколико у одвод прво улијете соду бикарбону, а затим лимунов сок.

  1. Чисти прозори и огледала – Како бисте својим прозорским стаклима и огледалима подарили беспрекоран сјај, не требају вам скупа средства за чишћење. На две литре воде додајте четири кашике лимуновог сока и ваши прозори ће заблистати.

  1. Мирисан фрижидер – Неутралисаће различите мирисе у фрижидеру, тако што ћете у фрижидер ставити пола лимуна. За свеж мирис мењајте га једном недељно. Лимун ставите на тањирић, никако у пластична врата, јер ће их временом нагристи лимунска киселина.

  1. Очистите руке – Ако сте током припреме вечере користили црвени или бели лук, непријатан мирис на рукама ублажите лимуновим соком, па их исперите водом.

М. З.