Љубав је покретач свега – Оброк за породицу Темерин

Једна заиста тешка година je иза нас, а да је  са њом отишло и све оно што ју је учинило невеселом и што је, током њених 365 дана, све наше животе пресвукло сивом нијансом, не можемо да будемо сигурни. Оно што је, међутим, извесно, јесте да је у мору информација које су нас  буквално из дана у дан чиниле све забринутијим и забринутијим, и најмања радосна ситница у нама враћала наду и подстицала мисао:

„Ма, није ипак све тако црно“.

Ту, свакако, спада и организовање и рад Фејсбук групе Оброк за породицу Темерин. Група је основана 22.  децембра 2019. године,  али је, стицајем околности, свој максимум пружила током епидемије вируса Ковид – 19. Много је, наиме, оних који су се, у тим новим условима, нашли у недаћама и управо је њима сву своју енергију и сву своју бригу посветила ова група.

Њене чланице радиле су заиста неуморно и  оствариле резултате вредне дивљења.

Идеју за покретање једне овакве организације  добила сам после гледања једне ТВ емисије у којој се говорило о групи Оброк за породицу Нови Сад и то је у мени пробудило жељу да и сама почнем да на тај начин помажем нашим суграђанима. После тога ступила сам у контакт са људима из Новог Сада и од њих добила основне информације и драгоцена упутства. Месец дана сам радила само уз помоћ своје породице, а онда сам прикључила и сарадницу Браниславу Рајчић – описује не лаке почетке Снежана Козомора, оснивач Оброка за породицу Темерин.

Оно што посебно наглашавају у овој групи, а што сматрају битном разликом у односу на остале хуманитарне организације сличног типа, јесте начин прикупљања помоћи, односно инсистирање на томе да помоћ коју она прикупља може да буде у  било ком виду осим у  новчаном.

Организација прихвата помоћ у облику хране, дакле свега што би неко данас купио и за своје домаћинство, затим кућне хемије, куваних оброка… Људи све то могу да донесу код нас, а ми то одмах прослеђујемо онима којима је то најнеопходније. Током рада, схватили смо да људи желе да помогну и на друге начине, поклањањем гардеробе, намештаја, кућних апарата и сличних ствари, па смо на нашој страници омогућили и такве објаве и постали посредници и у тој врсти помоћи – објашњава Снежана.

На листи оних којима Оброк за породицу Темерин помаже су наши стари и болесни суграђани, самохрани родитељи, људи који су због болести или на било који други начин онемогућени да раде. Група на Фејсбуку тренутно окупља око 1.400 чланова, међу којима су и наши суграђани. Објаве на групи су веома учестале, а администратори врло ажурни и имају јако добру комункацију.

Тренутно смо задовољни одзивом, не можемо да се жалимо, али још је много оних који не знају за постојање групе, јер се тренутно оглашавамо само преко друштвених мрежа. Међу нашим сталним донаторима морам посебно да похвалим ресторане „Александар В“  и „Црни Џо“, као и маркет „Поглед“ – каже наша саговорница. 

У Оброку за породицу  је, према њеним речима, битна анонимност донирања, посебно за оне којима се помоћ упућује,  из простог разлога да би људи, без страха да ће због тога бити изложени било каквом виду непријатности, имали пуну слободу да се јаве и да слободно контактирају групу уколико им је било која врста  помоћи потребна.

Што се, с друге стране, донатора тиче, то радимо по личној жељи, до њих је да кажу да ли да им објавимо имена и тако подстакну и друге, посебно своје пријатеље да се јаве и помогну или да то, из било којих разлога који су њима битни, ипак  не учинимо – вели Снежана.

Оно што је извесно јесте да овакав хуманитарни рад, поред других свакодневних обавеза које Снежана и њени сарадници имају, изискује много времене, много преданости и много енергије,  али они све то успевају да уклопе, а  она, на самом крају разговора за „Наше новине“, каже:

Верујем да је формула у томе што ми све ово радимо из чисте љубави и целим срцем и захваљујући  тој потпуној посвећености много тога ни не осетимо и уз заиста добру организацију све стижемо!


ПРИКЉУЧИТЕ СЕ, ПОМОЋ ЈЕ УВЕК ПОТРЕБНА

Позивамо све грађане, све људе добре воље, као и маркете, продавнице, ресторане…, да се прикључе овој акцији јер увек има оних којима је помоћ потребна – каже Снежана Козомора. –  Свако ко то жели да уради, може мени или мојим сарадницима да се јави у  било које време. Помоћи другима  је, верујте нам, најбољи начин да се и сами као људи осећамо много, много боље.


М. Савић

ГРУПА ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ НА ФЕЈСБУКУ