Ljubav na prvi pogled- Marko Germek

Pre kik-boksa sam se bavio džudoom, ali kada sam došao u salu i odradio prvi trening, znao sam da ću budućnost provesti u ringu

Iako ima jedva trideset hiljada stanovnika, Opština Temerin je dala desetine ozbiljnih sportista koji su postigli impozantne rezultate. Jedna od mladih nada temerinskog sporta danas je svakako kik-bokser Marko Germek. Trenira u temerinskoj „Sparti“ koja je prvi i jedini kik-bokserski klub u opštini. O kik-boksu je, kaže u razgovoru za „Naše novine“ odavno razmišljao, ali se dok „Sparta“ nije osnovana, bavio džudoom.

  • Kada se to desilo i kada sam došao u salu i odradio prvi trening, znao sam da ću budućnost provesti ringu – vraća se Marko u vreme svojih bokserskih početaka. – Odmah mi je bilo jasno da nisam predodređen da budem rekreativac, naprotiv.

Danas trenira šest puta nedeljno i, uprkos velikom naporu, zna da to nije izgubljeno vreme.

  • Sport kakav je kik-boks zahteva mnogo odricanja, zbog njega moram da propustim razne stvari sa društvom, ali znam da to radim zbog višeg cilja i boljeg rezultata – kaže Marko.Treninzi, nastavlja on, traju po sat i po i svaki je uglavnom različit od prethodnog, kako bi svima bio zanimljiviji.Koncentracija je jako važna, pa na treningu pokušamo da po strani ostavimo sve svoje dnevne nedoumice i razmišljanja i da se maksimalno posvetimo sportu. Pred takmičenja, pripreme uglavnom traju oko tri nedelje tokom kojih pokušavam da budem što iskreniji prema treneru – kaže, kroz smeh, naš sagovornik.

A trener Željko Šobić odmah podseća da su njegovi puleni, osim kad im on, uglavnom leti, napravi plansku pauzu , u treningu tokom čitave godine.

  • Pre pauze im kažem da imaju 15-20 dana da zaborave na kik-boks i da se prepuste provodu sa drugarima, izlascima i svemu onom što mladima leti prija – dodaje Šobić. – U septembru, međutim, imamo obavezno takmičenje i ja pre njega organizujem kamp koji traje sedam-osam nedelja i podrazumeva dva treninga dnevno tokom šest dana u nedelji.


PODRŠKA OPŠTINE

Za izuzetne rezultate koje „Sparta“ postiže je, naglašava Željko Šobić, izuzetno važna podrška koju ima od Opštine Temerin.
-Opština zaista nesebično pruža podršku našem klubu. Došli su ljudi koji su prepoznali kvalitet i uz njihovu pomoć na takmičenja idu nesmetano, sa svim onim što im je na njima potrebno – dodaje on.


U ovom razgovoru nismo, naravno, mogli da mimoiđemo ni epidemiju virusa Kovid – 19 i njen uticaj na sport i sportiste.

  • Uprkos problemima koje je epidemija donela, ovo je za mene najbolja godina. Kada se dogodio prvi talas korone nisam prekidao sa treninzima, odnosno trenirao sam kod kuće. Jedva sam dočekao da prođe, a onda sa još većim motivom ušao u salu, pa se posle toga i dogodila moja najdraža pobeda, a to je zlato na Evro-kupu u Karlovcu, u Hrvatskoj, odakle sam u Temerin doneo pobednički pojas – kaže Marko.

Daroviti takmičar „Sparte“ dodaje da u sportu kojim se uspešno bavi i u kojem vidi i svoju budućnost, nema neki klasičan uzor.

  • Ne. nemam neke u glavi unapred postavljanje lestvice niti pritisak da moram da prestignem nečije rezultate, u glavi mi je samo da budem najbolji – kaže on.

NEMA ŠAMPIONA BEZ SUJETE

Odgovarajući na pitanje koliko sujeta može da utiče na kik-boksera, Marko Germek kaže da ona može da ga ponese i da mu napravi velike problema, ali…
-Morate međutim, verovati u sebe i poštovati sebe, ne možete u ring ući kao gubitnik. ako tako uđete sigurno ćete biti poraženi. Takav je sport u pitanju, rezultate prave samo oni koji su u glavi već rešeni da su šampioni – kaže mlad as „Sparte“.


 

 

Pitali smo Marka i kakav je odnos takmičara sa njihovim trenerom i šta je ono najbitnije što im on prenosi?

  • Trener nam jednostavno daje celog sebe, njegovo stručno znanje i iskustvo su neprocenjivi, nema pitanja na koje od ne možemo da dobijemo odgovor. Tu je, naravno, i onaj vaspitni deo. Vaspitanje se, pre svega, nosi iz kuće, ali je taj aspekt važan i u klubu, jer klub nam zaista kao deo porodice i kao druga kuća!
    „Sparta“, inače, postoji od 2012. godine, a u poslednje dve sezone osvojila je titulu prvaka Vojvodine, a među najuspešnijima je i u celoj Srbiji koja ima 77 klubova, među kojima su i oni koji su formirani krajem osamdesetih godina u Zemunu, Jagodini, Novom Sadu, Nišu i drugim, kako ih Željko Šobić naziva, „kik-boks mestima“ koja su iznedrila gomilu šampiona čak i svetskim razmerama.
  • Lista uspešnosti klubova za celu Srbiju još nije objavljena, ali očekujemo da na njoj budemo između trećeg i šestog mesta – kaže Šobić.

Kao potvrdu da se „Sparta“ svrstala u sam vrh ovog sporta u nacionalnim okvirima, on navodi i činjenicu da njena takmičenja posećuje predstavnici Anti-doping agencija Srbije.

  • To potenciram kao pohvalnu činjenicu, jer oni ne idu na mečeve treće ili pete lige, oni idu samo tamo gde je reč o vrhunskom sportu – objašnjava Šobić. – U okviru njihovih kontrola testirana su i dva naša takmičara koji su, naravno, bili negativni.

PODRŠKA PORODICE GERMEK

Šobić posebno potencira podršku koju praktično cela porodica Germek „Soparti“ daje još od osnivanja 2012. godine.
-Kada kažem cela porodica, mislim i na Markove babu i dedu, ujaka i, naravno, oca, jer su svi od početka uz ovaj klub i uz mene. U celu priču smo, sami, krenuli Markov otac i ja, ja sam osnovao klub, ali je on bio najveća podrška u trenucima kad nisam imao nikoga da stane iza mene, a ni podršku Opštine kao što je ima danas – naglašava Željko.


tekst i foto: Milan Savić